Природозащитници организираха протест пред Президентството тази вечер с искане Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, приет в последните дни на парламента.

Шествието стигна и до Министерството на околната среда.

"Основният мотив за приемането на новия Закон за концесиите е съобразяването с европейска директива. Тя изисква държавите-членки да вземат всички мерки, за да гарантират, че при изпълнение на концесиите икономическите оператори ще спазват строго задълженията в областта на екологичното, социално и трудово право. Това изискване го няма в приетия у нас закон. Той е разработен от частна компания, която има интереси в областта на консултациите за концесии", обясни Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България".

От коалицията са притеснени, че има много големи неясноти по отношение обхвата и сроковете на концесия. С новия закон се отваря вратата за концесии над 50 г., което било срещу обществения интерес.

Протестиращите пред Президентството се обявиха против новото застрояване на Иракли, което се обсъжда, и поискаха забрана на строителството в т. нар. зона "Б" зад плажовете.

Някои издигнаха плакати: "Г-н президент, покажете мускул! За Иракли, за Пирин".

Имаше искания и за конкретни забрани за застрояване в зоната "Натура 2000" по Черноморието.