Осем души - т. нар. монолитно мнозинство в съдийската колегия на ВСС, внесоха кандидатурата на доскорошния прокурор Стефан Милев напук на мнението на съдиите от СРС за временен шеф на съда. Като от това стана почти ясно и кой ще стане титуляр...

Точното развитие на днешния сценарий от мнозинството - което според мнозина гравитира около Сотир Цацаров - се появи вчера описано в "нещо, което не бих нарекъл медия" (по думите на Калин Калпакчиев).

Точката вбеси опозиционерите в съвета, но бе пробутана в типичния стил на мнозинството - без много обяснения, с извънредно внесено предложение в последния момент и на всичкото отгоре с желанието да се изтегли като първа точка.

Както е известно, след протестите пред ВСС Съветът се опъна на СРС дори по сравнително маловажния въпрос кой да е и.д. шеф. На общо събрание съдиите гласуваха за Албена Ботева. Тя бе предложена на Съвета и от горестоящия председател - Калоян Топалов.

След като обаче я привика и изслуша по-миналия вторник в 17 ч,, ВСС показно не я одобри (Ботева е заместник на бившия ръководител Методи Лалов, б.р.).

Това изкара съдиите от СРС на пореден протест миналия четвъртък. Общото събрание на съдиите отново предложи Ботева, а като алтернатива - и младия съдия Борис Динев.

Любопитно е, че предложеният днес в блицрежим Стефан Милев е бивш зам. районен прокурор на София и е съдия едва от 1 юли 2016 година. 

След което успешната му кариера "избухна"... 

Преди няколко дни на Милев беше разпределено делото за МИГ-овете срещу военния министър в оставка Николай Ненчев и той в рамките на няколко часа го насрочва за 22 февруари.

Днес доскорошният прокурор бе анонсиран за и.д. на най-големия съд в държавата от представляващия ВСС Димитър Узунов и защитен пламенно от Георги Колев, председател на ВАС. 

Както тъжно отбеляза Галина Карагьозова, самият факт, че 8-те са вносители, прави кандидатурата предизвестена (в съдийската колегия са общо 14 души, като "бунтарите" са едва 6, а осмината прокарват всяко свое решение, б.р.)

И още нещо любопитно... 

"Това решение, подписано от 8 членове от ВСС, на практика предопределя избора му - отбеляза Галина Карагьозова. -  За който впрочем предварително съобщиха редица медии – ще се въддържа да ги квалифицирам като качества... Само ще кажа, че благодарение на точно такива медии сме в класациите за прозрачност и независимост на печата след половината от страните от Африка.

Така или иначе този избор беше предопределен далеч, далеч... - възмутено не довърши изречението си съдийката.

Друг от т. нар. бунтари - Калин Калпакчив - отбеляза същото:

"Трайна практика е след евродокладите мерките, които приемаме всяка година и после не прилагаме. В четвъртък (на пленума на ВСС) ще говорим пак по евродоклада, но е безсмислено - защото когато трябва на практика да покажем как изпълняваме препоръките при прозначността на назначенията...

Вярно е - в едно печатно издание, което не бих нарекъл медия, вчера бе предизвестен този избор", каза Калпакчиев.

Намеси се председателят на ВАС Георги Колев, който каза, че именно поради такива изявления като на Калпакчиев сме на този хал пред Европа, а не за друго.

Лозан Панов предложи поне да се изслушат тримата кандидати.

"Понеже предложението е внесено днес, не смятате ли, че е редно да ни кажете как е избран и предложен този колега, въз основа на какви качества (това - към вносителите, б.р.). 

Сега, на 31-ви, днес се предлага още една кандидатура - смятам, че наистина е редно колегите да бъдат изслушани – ако въпросът е толкова важен, ние трябва да имаме представа какви са вижданията на колегите, независимо от това колко време ще продължи изпълняването на функцията на административен ръководител.

 

Всяко едно решение трябва да се основава на принципи - така както през миналата седмица взехме решение и изслушахме съдия Ботева.  И трябва да изслушаме съответно колегите, които се предлагат", каза Панов.

"Не мисля, че има да изслушваме когото и да било повече", опъна се Георги Колев. Той нарече това "временно палиативно решение“.

"Ние не можем в 17 ч. днеска да чакаме, да кажем кой ще управлява СРС", разбърза се председателят на ВАС.

Все пак с 9 гласа се реши тримата кандидати поне да бъдат изслушани "от кумова срама".