Проф. Калин Янакиев изрази вчера пред бТВ загриженост за това, че разцеплението на десните партии на три части - Реформаторски блок, "Нова република" и движение "Да, България" ще доведе дотам, че десните избиратели, които са 8-9%, ще останат непредставени в парламента. Според Янакиев по този начин десните партии вършат престъпление спрямо своите избиратели.

Споделям напълно тази загриженост. Но мисля, че за съжаление тя е закъсняла. На предходните парламентарни избори от 5 октомври 2014 г. Реформаторският блок получи гласовете на 8,9 на сто от избирателите. Всички социолози подчертаваха, че това е една интегрирана общност от избиратели - хора предимно от градската средна класа, споделящи общи ценности и политически възгледи, хора със сравнимo културно и образователно равнище, определящо обща стилистика на политическо поведение.

Това беше добра предпоставка за изграждане на интегрирана политическа сила от РБ. Вместо това съвместната дейност на партиите и лидерите на РБ водеше много по-често до неразбирателство и конфликти, отколкото до обща стратегия и политика. Част от РБ функционираше като присъдружна фракция - обслужващ персонал на ГЕРБ. Друга част трудно преодоляваше сектантското наследство на своите формации, прекарали в опозиция във и извън парламента повече от десетилетие. Трета част - припокриваща се донякъде с първите две - тепърва натрупваше политически опит и бе уязвима на подхвърлените от коалиционните партньори във и извън РБ динени кори.

Една от тези динени кори доведе до впечатляващо публично разцепление, което изправи един срещу друг тези, които бяха избрани да водят и да представляват избирателите си като единна политическа сила. Спомням си детската басня за мечката, чиято рана от брадвата на дърваря зараснала почти без белег, но лошата дума, чута от него, не зараствала с времето... Бих разбрал и извинил лошите думи между партньорите от РБ, ако зад тях стояха сериозни разцепления в поддръжниците им, но такива разцепления нямаше - те бяха индуцирани отгоре надолу. Затова съм скептик относно възможността тези 8-9 на сто от избирателите да получат своето достойно представителство в следващия парламент. Най-тежките последствия от това са ясно формулирани в изказването на Калин Янакиев.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.