България е лоялен съюзник в НАТО, която за нея е организация на споделени ценности и отговорности, декларира днес президентът Румен Радев по време на първото си посещение като държавен глава в централата на алианса в Брюксел. Той има половинчасова среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно днес ще посети военното командване на пакта в Монс.

"Самият факт, че аз в ролята си на български президент на своята първа визита в чужбина посещавам главната квартира на НАТО, показва значението на НАТО за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности", каза Радев. "За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защитата на сигурността на държавите членки на НАТО и за гарантиране на стабилност извън границите им."

"Уверих генералния секретар, че България ще положи максимум усилия, за да достигне решенията от (срещата на върха на НАТО - б.а.) в Уелс за достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за разходи за отбрана", заяви също Радев.

Столтенберг увери, че ангажиментът на САЩ за гарантиране на сигурността на Източна Европа остава непоклатим според уверенията на президента Доналд Тръмп и министъра на отбраната Джеймс Матис. За разполагането на допълнителни (в голямата си част американски) сили по източния фланг на НАТО има двупартийна подкрепа в Конгреса и финансирането за целта е увеличено четири пъти, каза генералният секретар.

Част от това усилване е започващо утре военноморско учение в Черно море, където българският флот ще участва заедно с бойни кораби на САЩ, Канада и други съюзници, съобщи Столтенберг.  

"Когато става дума за нашето отношение към Русия... то е отмерен и пропорционален отговор на поведението на Русия и на по-настъпателната Русия", каза Столтенберг. "НАТО отговаря, но ние отговаряме по пропорционален, отбранителен начин, не искаме нова Студена война".

Според българския държавен глава НАТО и Русия неизбежно трябва да си сътрудничат срещу световния тероризъм и Даеш.

"Отбранителният и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви, както каза генералният секретар, ръка в ръка със задълбочаване на диалога с Русия - за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риска", каза Радев. "Както и президентът (на САЩ Доналд - б.а.) Тръмп обяви, основните заплахи днес са международният тероризъм и заплахата от Ислямска държава", каза Радев. "Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия изток, и в борбата с глобалния тероризъм".

По-късно след обед на официалния сайт на НАТО бе разпространен и пълния текст на приветствието на Йенс Столтенберг към Румен Радев. Предлагаме ви го в пълен текст:

"Добре дошли в централата на НАТО. Поздравления за назначаването ви за президент. Бих желал да кажа „добре дошли обратно“ в централата на НАТО, защото сте ми казали, че сте работили тук преди години и това подчертава личната ви ангажираност и разбиране за важността на НАТО. Във Вашата предишна роля като командир на българските ВВС Вие ни помогнахте да пазим въздушното си пространство. И знам, че ще останете ангажирани на НАТО и на нашата споделена сигурност сега във вашата нова роля на президент. 

За почти 13 години България е ценен съюзник, правещ важен принос за колективната ни отбрана. Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно море. Играете важна роля в сигурността на вашия регион чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косово, вашата подкрепа на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и вашата помощ за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация.

Аз съм много благодарен и за вашата силна ангажираност към присъствието на НАТО в Афганистан, където помагате в борбата срещу тероризма и предотвратявате Афганистан отново да се превърне в безопасно място за международния тероризъм. Срещал съм се с български войници в Афганистан и е чудесно, че мога да ви кажа, че те бяха много професионални, много ангажирани и ние сме горди да имаме български войници, част от нашето присъствие в Афганистан.

Средата на сигурност, която ни обгражда, се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризмът. Ние виждаме кибератаки и хибридна война.

НАТО отговаря. Ние отговаряме, като увеличаваме присъствието си и югоизточно от Алианса, и в балтийските републики и в Полша. Ние засилваме нашето присъствие в Черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ние ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари. Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО.

Но сигурността не е безплатна. Затова и трябва да увеличим бюджетите по отбрана и приветствам това, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си в отбраната. Смятам, че това подчертава ангажираността на България към НАТО и към решенията на НАТО за засилването на колективната ни отбрана.

НАТО не иска конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един друг.

Затова г-н президент, добре дошли отново в централата на НАТО. Хубаво е да ви видя и очаквам да работим заедно. Добре дошли отново".