Големият въпрос е дали американските институции ще се справят с Доналд Тръмп и дали британските иинституции ще се справят с "Брекзит". Това заяви политологът Евгений Дайнов в предаването "Денят" с Веселин Дремджиев на телевизия TV плюс.

"Като се каже Тръмп, моят основен рефлекс е какви ще ги надроби утре и ние ще можем ли да се измъкнем. Това е все едно тригодишно дете да си играе с ръчна граната", заяви Дайнов.

Според него всеобщото схващане за американските институции е, че те са толкова стабилни, че могат да се справят дори с "чисто луд човек". Подобно е схващането и за институциите във Великобритания.

"Ще видим дали ще успеят. Има съпротива. Виждаме колко главни прокурори и съдии отмениха негови укази. Ще видим дали Америка и Англия са толкова стабилни, или вече са се изхабили. Сега разбираме колко важни са институцитие. И защо в България сме толкова зле с едни окупирани от частни интереси институции. Тръмп засега се натъква на отпор", каза Дайнов.

Според него в БСП са бесни на новия президент Румен Радев, защото единственото, което той засега прави, е да успокои страховете на десницата, че ще ни отклони от евроатлантическия избор.

"Няма ли да направи поне един реверанс вляво", попита Дайнов.

Според него, ако в МВР се върнат хора, свързани с Цветлин Йовчев, това би било ясен сигнал, че то се ангажира с определена политика.

Според Дайнов социологията и в България, и по света вече не дава добри резултати и социологическите изследвания не са добър ориентир.

"Самата социология вече не дава очакваните резултати. Обществото се е променило за 100 години, тогава са разработвани тези инструменти. Англичаните и американците се издъниха за "Брекзит" и за Тръмп, те са измислили социологията. Не можем да вярваме на социологическите изследвания, не са добър ориентир", заяви той.

Според Дайнов популистите са опасни, защото предлагат илюзорни, лесни решения. Той определи Веселин Марешки като "балкански вариант на Тръмп".

"Започваме да попадаме в рискове да свърши цивилизования начин на живот. Политиката е да работиш за общото благо. Да не си звезда, да не крякаш, да не скачаш. В момента, в който политиката става състезание по известност, става мнгоо опасно. Реалният свят не се управлява с чувства, а с разум. А разумът все повече липсва", коментира Дайнов.

Той изтъкна, че когато пряката демокрация се ползва от демагози и крайни хора, тя е вредна. И посочи, че ако загубиш парламентарни избори, можеш да ги спечелиш след 4 години, докато референдумите са завинаги и са изключително опасна игра.