"Огромните дългове на НЕК няма как да бъдат изчистени, ако не бъде увеличена крайната цена на електроенергията за гражданите".

Това заяви Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум (Булатом) и дългогодишен мажоритарен собственик и изпълнителен директор на "Риск инженеринг", на дискусия за състоянието на енергетиката, организирана от БСП.

Според Манчев цената на тока за бизнеса у нас, т. нар. "високо напрежение", е близка до тази в Германия, но битовите потребители у нас плащат над 3 пъти по-евтина еленергия спрямо същата държава.

"Цената за бита трябва да се вдигне, ако правителството иска веднъж завинаги да реши този проблем. Ако увеличите цената за бизнеса, ще убиете производството и ще предизвикате безработица. Цената трябва да се поеме от хората, както е в Западна Европа. Държавата трябва да подпомага енергийно бедните, но да внимава с измамниците, защото много хора ще се пишат такива", призова бизнесменът.

Той не очаква по-високите сметки да доведат до ново социално напрежение, подобно на това, което доведе до оставката на правителството на Бойко Борисов през февруари 2013 г. И се обоснова: "сега сметките са близо 2 пъти по-високи, но никой не ходи да протестира на Орлов мост".

Богомил Манчев разкритикува намерението на БСП да преразгледа договорите с т. нар. "американски" ТЕЦ-ове. "Каквито и преговори да водите, има договор и измъкване няма. И преди един министър щеше да напляска руснаците, а накрая си платихме за АЕЦ "Белене", каза предприемачът.

Той имаше предвид изказване от 2012 г. на Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов. Тогава Дянков се закани да "напляскаме руснаците" и да ги "разбием в съдилищата", заради иска им за АЕЦ "Белене".

В крайна сметка обаче НЕК беше осъдена от руската "Атомстройекспорт" и на 8 декември м.г. плати близо 1,177 млрд. лв. (601,6 млн. евро) по загубеното дело в Международния арбитражен съд в Женева.

Богомил Манчев е на мнение, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена.

"Никой не казва, че държавата трябва да извади 10 млрд. лв. за "Белене". Може да се търсят чуждестранни партньори, но държавата да е мажоритарен собственик. Новата централа катастрофира, защото 4 правителства последователно, включително 2 на БСП, казаха, че това не е добър проект. Енергийната стабилност на България минава през 1-2 нови блока в "Белене" и тогава може да си мисли кои "мръсни" централи да се затворят", каза бизнесменът.

И призова отсега да се мисли какво да се прави с хората в сектор "въгледобив" и топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на въглища, които ще пострадат от новите екологични изисквания.

За изграждане на АЕЦ "Белене" с приоритетно държавно участие се обяви и Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той призова да се използва и хидроенергийния потенциал на р. Дунав.

"Договорите с американските централи може да бъдат преразгледани и това трябва да се каже по категоричен начин. Тези контракти заробват енергетиката и изкривяват свободния пазар", бяха думите на Божков.

На дискусията присъства и Николай Вълканов, мажоритарен собственик на "Минстрой холдинг". Той обаче не взе думата.