След като в края на 2016 г Китай обяви, че планира да достигне Марс до 2020 г, сега учените на Поднебесната империя разкриха детайли за планираните мисии, съобщи държавната агенция Синхуа.

Първата мисия до Червената планета остава по план за 2020 година, но сега се планира и втора, ако тя бъде успешна. В началото китайците планират да пратят сонда за проучване, а по-нататък - автоматизирана станция, която не само да събира данни, но и да достави на Земята парчета от повърхността. Това означава, че вторият проект е далеч по-амбициозен и изисква по-сложен апарат - пътят му ще е двупосочен.

За това какъв ще е апаратът знаем малко, но миналата година бе демонстриран 6-колесен марсоход, така че явно се работи по въпроса.

В близките години се планира и мисия до Юпитер и подбрани астероиди. А наскоро стана известно, че Поднебесната империя изтегля плановете си за посещение на Луната. Апаратът Чанге-5 трябваше да пътува през 2018 г, но китайците явно смятат, че ще успеят да се подготвят и тази година. Той ще вземе проби от дълбочина до 2 метра и също ще ги върне тук за изследване.