"Очаквам гръцката държава да предприеме всички необходими мерки, за да не допусне затваряне на граничните пунктове и възпрепятстване на свободното движение на стоки и товари между двете държави."

Това гласи писмо на служебния министър на транспорта Христо Алексиев до гръцкия му колега Христос Спирдзис, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

В кореспонденцията Алексиев благодари на Спирдзис за предприетите до този момент действия от гръцка страна - за предотвратяване на блокадите по граничните пунктове от протестиращите фермери.

Припомняме, че от няколко дни гръцките селскостопански производители се събират в Серес и се опитват да стигнат до българската граница с тракторите си, но гръцките органи на реда не им позволяват. Поне така беше до днес.

БНР обаче съобщи преди няколко часа за първи пробив - гръцките земеделци са успели да достигнат границата ни при ГКПП Кулата-Промахон и жива верига е спряла движението през пункта в 13 ч. Трафикът е бил възстановен малко преди 15 ч.

Опасността е да се повтори ситуацията от миналия февруари, когато фермери запушиха граничните пунктове, причинявайки сериозни щети на бизнеса.

Министерството на транспорта има готовност да търси по дипломатичен път разрешаването на всяка проблемна ситуация, която би попречила на свободното преминаване на превозни средства през българо-гръцката граница, се казва в писмото.

„Декларирам готовността си да поддържам активни контакти, така че да бъдат запазени добрите междусъседски отношения и двустранното сътрудничество между двете държави“, пише Христо Алексиев.

Служебният министър на транспорта е изпратил писма и до европейските комисари Виолета Булц (по транспорта) и Елжбиета Биенковска (вътрешен пазар, промишленост, предприемачество, МСП), с които ги информирал за ситуацията на българо-гръцката граница.