Полският институт за национална памет обяви, че е успял да докаже сътрудничеството на бившия президент (1990-1995) Лех Валенса с комунистическите спецслужби, предаде Би Би Си.

Това е станало след внимателно проучване от експерти на документите от съветската епоха, каза на пресконференция шефът на института Ярослав Шарек. В тях спецслужбите правят отчет за сътрудничеството с агент под кодовото име Болек.

В документите, съставени още в първата половина на 70-те г. на ХХ век, се казва, че Болек е работил в корабостроителница и е получавал от спецслужбите пари за събирането на информация за свои колеги. Според Шарек експертите установили, че подписите на платежните документи са на Валенса.

Самият Валенса за пореден път обяви информацията за лъжа. Такава бе реакцията му и преди година. Тогава институтът за първи път публикува тези данни, но те все още не бяха потвърдени от експертизата.

През 70-те г. Лех Валенса наистина е работил в корабостроителницата "Ленин" в Гнадск. През 1980 г. той основава там неконтролирания от държавата профсъюз "Солидарност", заради което е уволнен.

"Солидарност" се превърна в партия, спечели изборите, а Валенса стана президент. През 1995 г. обаче той загуби опита си да спечели втори мандат и сдаде властта.