С безпрецедентна за лидер на Европейския съюз критика към САЩ и призив за ново ниво на европейска интеграция председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обърна днес към държавните и правителствените ръководители на ЕС, за да ги покани на извънредна среща на върха в Малта на 3 февруари. Тя трябва да подготви друга такава среща в Рим през март, където 28-те ще отбележат 60-годишнината на своя съюз и се очаква да приемат стратегически решения за неговото бъдеще, след като Великобритания го напусне.

Туск, който е бивш министър-председател на Полша и е в края на мандата си от две години и половина, очерта три заплахи пред Европа - геополитически, вътрешни - от еврофоби и евроскептици и "състоянието на духа" на националните елити, които все по-малко вярват в политическата интеграция и се поддават на популизъм. Сред геополитическите заплахи той изброи: "настъпателният Китай, особено по море; агресивната политика на Русия към Украйна и нейните съседи войните, терора и анархията в Близкия изток и Африка,  където радикалният ислям играе голяма роля както и тревожните декларации от новата американска администрация".

"За първи път в нашата история, в един все по-многополюсен външен свят, толкова много стават открито антиевропейци или евроскептици в най-добрия случай", пише Туск. "Особено промяната във Вашингтон поставя Европейския съюз в трудна ситуация; новата администрация изглежда, че поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика". 

"Европейските страни, взети поотделно, имат малко тегло. Но ЕС има демографски и икономически потенциал, който го прави партньор равен на най-големите сили", посочи Туск. "По тази причина най-важният сигнал, който трябва да излезе от Рим, е за готовността на 27-те да бъдат единни. Сигнал не само, че трябва, но и че искаме да сме обединени".

Срещите в Малта и в Рим са поред втората и третата, следващи вота на британците да напуснат ЕС на референдум проведен на 23 юни 2016 г. Американският президент Доналд Тръмп за разлика от предшествениците си проявява предпочитания към привържениците на "Брекзит" и на дезинтеграцията на ЕС. Британската министър-председателка Тереза Мей е единствената лидерка на държава от ЕС, с която Тръмп досега се е срещнал. Той неотдавна прогнозира, че след Великобритания и други държави ще напуснат ЕС.

В същото време Тръмп не крие желанието си да стопли отношенията с Русия и вероятно да отмени наложените ѝ санкции заради анексията на Крим и подкрепата на сепаратисткия бунт в Донбас. Тръмп предизвика отрицателни реакции в ред европейски столици със заповед, забраняваща влизанията в САЩ на граждани от седем предимно мюсюлмански държави. 

Разногласията в съюза, центробежните сили в него и вълната на еврофобия и евроскептицизъм отразяват масово недоволство и разочарования от Европа в серия кризи, които тя преживя - на еврото, на конфронтацията с Русия по повод Украйна, на миграцията, на тероризма. Повечето от тези теми се очаква да бъдат в дневния ред на срещите в Малта и в Рим. Те ще следват "пътна карта" за възстановяване на доверието в ЕС, която лидерите му приеха на 16 септеври 2016 г. в Братислава на първата си извънредна среща на върха след референдума за "Брекзит".   

"Нека покажем нашата европейска гордост", пише Туск. "Ако се преструваме, че не чуваме думите и не забелязваме решенията насочени срещу ЕС и нашето бъдеще, хората ще престанат да приемат Европа като своята по-широка родина. Също толкова опасно, глобалните ни партньори ще спрат да ни уважават. Обективно погледнато, няма причина Европа и нейните лидери да угаждат на външни сили и на техните управници. Знам, че в политиката аргументите на достойнството не бива да се използват прекалено, тъй като това често води до конфликт и отрицателни емоции. Но днес ние трябва да се изправим ясно в защита на нашето достойнство, достойнството на обединена Европа - независимо дали говорим за Русия, Китай, САЩ или Турция". 

Туск подчертава, че смисълът на обединена Европа е да се избегнат нови катастрофи като започналите от нея световни войни и че последните 60 години са били най-хубавите в многовековната история на Стария континент. Той призовава лидерите за "настъпателни и забележителни" крачки, за да "бъде издигната европейската интеграция на следващо ниво".

Това той обяснява като "категорично укрепване на външните граници на ЕС; подобрено  сътрудничество на силите, отговорни за борбата са тероризма  и защитата на реда и мира в зоната без вътрешни граници; увеличение на отбранителните разходи; засилване на външната политика на ЕС като цяло и по-добра координация на външните политики на държавите-членки, инвестиции, социално включване, растеж, заетост".

Туск посочва и че ЕС трябва да усили преговорите си за свободна търговия със заинтересованите си партньори по света, за да се възползва от намеренията на САЩ да преразгледат съществуващите си споразумения за свободна търговия.