С многочасови дебати, които само на моменти бяха професионални, а през повечето време – често заядливи и персонални... Така ВСС днес реши Стефан Милев – доскорошен прокурор с едва 6 месеца стаж в черна тога, да поеме най-големия съд в страната – Софийския районен.

Кой предложи Стефан Милев? Около този въпрос се разгоряха най-бурните страсти.

Както Клуб Z писа, след протести пред ВСС съдиите от СРС с компромис пратиха две предложения - Албена Ботева и Борис Динев (съответно като основно и алтернативно). Днес Милев бе вкаран като извънредна точка в дневния ред от всичките 8 представители на мнозинството в съдийската колегия и на практика с толкова гласове изборът бе предопределен (колегията е от 14 души, б.а.).

Очаквано поради това Милев бе обект на хвалебствия от мнозинството и на остри въпроси от от 6-имата т. нар. опозиционери съдии.

Димитър Узунов пък контраатакува, като на няколко пъти постави под съмнение автентичността на самите общи събрания в СРС, които са издигнали Ботева и Динев. Той повтори, че е имало 110-115 регистрирани участници, а пък били гласували 140 души. Но това "си било само негово мнение...", измъкна се за всеки случай.

След това се разбра, че той вади крайната си цифра, като сумира аритметично гласувалите "за", "против" и "въздържал се" съответно за двете кандидатури. Т.е. допуска се, че някои от делегатите са подкрепили и Ботева, и Динев, само и само да излъчат кандидат.

В поредицата от еднакви въпроси, които зададе Калин Капакчиев и на тримата кандидати, се съдържаше например - кога ще си избере заместници новият и.д. шеф, защото буквално от утре – 1 февруари, съдът е без ръководство и няма дори кой да разпределя делата.

На това Стефан Милев каза, че вече е говорил и склонил колеги от съда, които биха станали съответно първо шефове на отделения, а после евентуално и и.д. зам.-шефове.

Тук веднага възникна въпросът – как, като е предложен от „осмицата“ днес сутринта, вече дори е уговорил заместници. На това доскорошният зам. районен прокурор на София Милев отговори, че е получил „в крачка отговори да“.

Затова се намеси и Камен Иванов, който иначе през повечето време мълча:

„Разсейте съмненията около вашата номинация – кой ви предложи, кога ви предложи... Явно прокурорската работа не ви е на сърце - от 6 месеца сте съдия. Та, за да разсеете слуховете, ми се ще наистина да ни уведомите.

Вашето име се появи в обмена отпреди 10-15 дни, та от тая гледна точка и след като казахте, че вече сте разговаряли със заместниците...

Замалко щях да се изкуша да ви честитя избора, но все пак - за да спазим добрия тон, отговорете на тези въпроси.“

Кандидатът, който уточни, че се връща от почивка в чужбина, първо отбеляза, че никога не е казвал, че не му е присърце прокурорската работа, и после отговори остро:

"Аз предполагам, че и много от членовете на ВСС не са казали пред обществото кой, къде и кога е водил с тях разговори да станат членове на ВСС. И не смятам, че това е част от процедурата.

Колеги, когато вие дадете отговор кой ви е предложил... Тогава ще го правим и всички ние", опъна се Милев.

До края на изслушването той още няколко пъти заобикаля въпроса – кой го предложи.

Защити го представляващият (и вносител на името му) Димитър Узунов, който нападна Камен Иванов:

- Аз съм подписал на първо място предложението, аз съм го изготвил. Вас кой ви покани, г- н Иванов, в Софийския апелативен съд – скочи Узунов.

- Веднага ще ви кажа... - тръгна Иванов.

- Ма, не ме интересува – обърна се Узунов.

- Държите ли да получите отговор – втори път пита Иванов.

- Не ме засяга въпросът – отсече Узунов.

- Ми, ако не държите, защо питате.

Намеси се Лозан Панов, който опита да укроти Камен Иванов, който пък на свой ред отбеляза:

- Ама, пита ме...

Когато обаче и самият Лозан Панов реши да повтори въпроса – КОЙ, Георги Колев скочи в защита на Милев, че възразява срещу питането.

Така Панов получи отговор само на единия от въпросите си – смята ли кандидатът, че със стажа си от 6 месеца като съдия ще умее да управлява най-големия съд в държавата (180 съдии от общо 2300 в цяла България гледат 30-40 процента от всички дела в страната, б.а.)

"Това е проблемът, че имам самочувствие – не съм го крил никога и дори понякога ми изиграва лоша шега. Да, имам самочувствие - ще се справя."

След предизвестения успешен избор за журналистите остана само да се забавляват с декларацията на Стефан Милев за конфликт на интереси от 2009 г. (като прокурор в СРП) и как е попълнил т. 6 „Друга информация за частен интерес (посочва се всяка друга информация, която лицето сметне за необходимо)“:

 

В крайна сметка резултатът от гласуването бе очакван - 8 на 6 в полза на Милев.