"Искаме да направим правителство с християндемократите на г-жа Меркел. Но не съм чувал те да се кандидатират в България".

Това заяви пред БНТ Даниел Вълчев в коментар за перспективата за бъдещо сътрудничество между Реформаторския блок и ГЕРБ. Вълчев изтъкна, че политиците трябва да са реалисти, а ГЕРБ все пак е дясна партия.

"Ние сме алтернативата и потенциален партньор на ГЕРБ", каза още Вълчев.

Той обясни, че Реформаторският блок и ГЕРБ са различни, но изтъкна, че са от едно и също семейство - ЕНП.

"Правилно е да има дясноцентристко управление. Правилното е да направим някакво управление в рамките на ЕНП", заяви Вълчев.

Попитан дали си е струвало реформаторите да останат в правителството до края, той отговори:

"Как щеше да се управлява държавата иначе? Направиха се някакви смислени неща".

Според Вълчев на конгреса на реформаторите е имало много хора и отделни структури от ДСБ. Той изтъкна резолюцията на конгреса, която се е опитала да излезе "срещу това либералничене".

"Дали ти поставяш на първо място някакви всеобщочовешки ценности или гледаш малко и на националната си традиция? Станахме най-големите космополити. Бежанците - и те са хора. Но да сте чули САЩ да приемат бежанци от Сирия? И преди акта на Тръмп? Аз не съм чул. Като кажем "нещо е казано в Брюксел", се подмокряме. Тук ще се вземат решения за това, което става в Брюксел. Има определен тип традиции в едно общество. Това, че ромите се нуждаят от подкрепа, не оспорвам. Но оспорвам, че ромските деца имат повече права от моите деца. Срещу правото на глас трябва да се поемат някакви задължения, например да се научиш да четеш. Ако един човек е социално слаб, възрастен, дете, да му се поемат здравните осигуровки. Но здрав, прав мъж не си плаща здравните осигуровки, защо аз трябва да му ги плащам? Човек няма ли и някакви заъдлжения като е член на някаква общност? И сред нас има не малко либерали. Българският народ не се състои от икономисти, които са вегетарианци, колоездачи и живеят в центъра на София", обясни Вълчев.

Той коментира и изявлението на Христо Иванов, че не е нито ляв, нито десен.

"Когато някой ми каже нито ляв, нито десен... Когато се гласува в парламента, твоите избиратели трябва да знаят. Когато си в парламента, ще трябва да гласуваш по въпроса ще има ли прогресивно подоходно облагане или не. Не можеш да излезеш да пушиш", каза Вълчев.