Машинното гласуване за всички или само за избирателите в 500 секции в страната? Избирателният кодекс казва, че то трябва вече да е въведено навсякъде, а ЦИК реши да е само в 500 секции по избор на самата комисия.

Това е абсолютно императивна норма. Не е пожелателно. Машинното гласуване е въведено от закона във всяка една секция. Затова ние от "Нова република" заведохме жалба и искаме законът да бъде спазен“, обясни пред бТВ Мартин Димитров.

Заедно с Петър Славов, Радан Кънев и Трайчо Трайков те подадоха жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК. Вчера бе заседанието по делото, а днес трябва да има решение.

Според ЦИК не е възможно в толкова кратки срокове машинното гласуване да бъде въведено навсякъде.

Имаше три становища – че трябва да има машини за гласуване във всяка избирателна секция, защото избирателят трябва да избере как да гласува. Второто становище беше, че законодателят е имал предвид това да се приложи при редовни парламентарни избори през 2018 година. Третото становище – че в правомощията на ЦИК е да определя условията и реда. Гласувахме третото с две трети мнозинство“, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Вие нарушавате ли закона?“, попита водещият. „Това ще каже съдът“, отговори Нейкова.

„За първи път гласувах експериментално машинно през 2009 година във Френската гимназия. 8 години не им стигнаха на ЦИК да се подготвят. Така че, като чуя за кратки срокове, лошо ми става“, репликира Мартин Димитров.

Той обвини ЦИК, че не е сигнализирала Народното събрание, че няма техническа готовност да спази закона.

„То по тази логика всеки може да прави каквото иска. Ние сме поискали оставката на тези хора от ЦИК, които са нарушили закона. По тази логика утре някой от НАП ще каже, че му е много сложен този закон и няма да събира 20% ДДС. Или някой гражданин ще каже, че му е много трудна данъчната декларация и няма да я подава“, коментира Димитров.

По тази причина "Нова република" поиска оставката на тези членове на ЦИК, които са нарушили закона според тях.