Румънското правителство одобри снощи спорни промени в Наказателния кодекс, които ще дадат възможност на много политици да избегнат съдебно преследване, предаде АФП.

"Приехме този текст, за да съгласуваме законодателството с решения на Конституционния съд", заяви министърът на правосъдието Флорин Йордаке.

Указът дори не фигурираше в дневния ред на кабинета. Той ще влезе в сила веднага след публикуването му в местния държавен вестник, без да минава през парламента.

Социалдемократическото правителство на премиера Сорин Гриндяну, дошло на власт преди по-малко от месец, предложи текста преди десетина дни. Той декриминализира редица закононарушения и предвижда затвор за злоупотребата с власт само ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

Така лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня ще се спаси по основната точка от обвиненията срещу него в започнал часове преди приемането на закона процес за фиктивни назначения. Прокурорите по делото изчисляват щетите по случая на 24 000 евро.

Същевременно правителството предаде на парламента проекта за помилване на около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години затвор. При това кабинетът не прибегна до спешен указ, както планираше първоначално.

Над 10 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ малко след огласяването на спешния указ, предаде БГНЕС. Хиляди хора излязоха по улиците и в други румънски градове.

Протестиращите в столицата скандираха "Крадци!" и "Предатели!" и настояваха за оставка на правителството.

Първите протести избухнаха още на 22 януари, когато стана ясно за готвените промени в Наказателния кодекс. Тогава към протестиращите в Букурещ се присъедини и президентът Клаус Йоханис.