ВСС за пореден път направи знаменателна "услуга" на имиджа си, като опита да натири доскорошната зам.-министърка на правосъдието Вергиния Мичева-Русева в родния й Разград. Нищо че съдийката от години няма работа там и напълно законосъобразно иска да остане в София.

Русева е била за последно съдия в Делиормана до далечната 2008 г. После е правораздавала като международен граждански съдия в EULEX Косово и СГС, преди да стане зам.-министър на Христо Иванов през 2014 г. Интересно е, че след като Иванов и екипът му подадоха вкупом оставки, тя бе върната за зам.-министър и при Екатерина Захариева.

Негласно е известно, че Русева е сред много малкото отлични специалисти в страната например по детско правосъдие - тема, където и в момента се провежда генерална реформа.

Въпреки това при излизането си от изпълнителната власт тя е подала молба да бъде възстановена като първо желание - за Софийски окръжен съд, и като второ - за СГС. Аргументите, които е посочила, са, че от години живее в столицата, децата й са тук, учат в училища, които нямат аналог в Разград, семейството няма как да се мести или пък тя да е далеч от децата си и т.н. Освен това изтъква, че има богат международен опит, който би могъл да бъде използван, но ако е тук.

Де юре Мичева се възползва от промени в Закона за съдебната власт, които позволяват магистратът да бъде възстановен "на заеманата преди избора или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт".

Изведнъж обаче Даниела Костова от съдийската колегия днес се сети, че при проверката, извършена от ВСС на Софийския градски съд (още по времето на "гнилите ябълки" и Владимира Янева), имало констатации в доклада, "включително и негативни такива по повод нейната работа като командирован съдия". Става въпрос за забавени произнасяния, макар че Костова отбеляза, че говори по памет и не е била сред проверяващите...

Включи се Галя Георгиева - че понеже имало сигнал за неизписани дела на Русева и "даже не беше предупредила ръководството на СГС, независимо кое е то...", с което изрази възмущението си, че тя не била казала на Владимира Янева навремето, че ще става зам.-министър... Та по този повод Георгиева "проявила интерес и влязла в деловодството". И там установила споменатите забавяния.

Съдийката от Пловдив се оказа, че има становище и по законодателството, и в частност по приетите от парламента промени в Закона за съдебната власт:

Виждам, че промените в закона са направени в последния момент специално само за зам.-министрите. Ще го кажа да е ясно - очевидно вносителят на предложението е изхождал от нуждите на ведомството, което управлява. Лично аз ще предложа колежката да я върнем в ОС-Разград.

(Интересно е, че самите членове на ВСС неколкократно опитват да впишат, че след мандата им трябва да бъдат възстановени дори на едно стъпало по-високо от последно заеманото, б.р.)

Галина Карагьозова се намеси ядосана, че, първо - Разград е най-слабо натовареният окръжен съд и дори де факто има пречка тя да бъде върната там: единственият вакантен щат за (граждански) съдия вече е обявен на конкурс.

"За мене да откриваме длъжност в Разград, при положение че това е съдът с най-ниска натовареност в цялата страна, е напълно безсмислено", отбеляза Карагьозова.

Затова пък в СГС има 8 свободни щата, а в окръжния съд - един. "Т.е. вакантни длъжности има само в софийските съдилища, няма в Разград", натърти тя срещу двете представителки на "монолитното мнозинство", което прокарва най-важните решения в съвета.

Тя отбеляза, че просрочването на дела няма никакво отношение към нормата на члена от ЗСВ, който нормира това къде да бъдат върнати магистратите.

Камен Иванов дори даде аналогия с военния съдия Петър Стоянов, а Юлия Ковачева (и двамата от "опозиционерите") - със съдия Калика Илиева: че просрочването не е дисциплинарно нарушение.

Каролина Неделчева обаче не се даде и предложи да... отложат възстановяването на съдийката на работа и да пратят целия въпрос в Комисията по атестирането и конкурсите. Органът щял (съответно някъде в бъдещето) да огледа цялата тема - свободните места, просрочените дела в миналото и пр., и пр.

Аз също скоро обърнах внимание на разпоредбата, която обслужва тези така щекотливи въпроси - на каква дължност да бъдат възстановени както членове на съвета, така и хора, които са били в изпълнителната власт, включително и зам.-министри, каза и Неделчева.

Изненадваща подкрепа обаче дойде от едно от другите "остриета" на мнозинството - Светла Петкова, която заяви, че ще подкрепи възстановяването на Вергиния Мичева в София. Като отбеляза, че го прави за това, че е по-натоварено в София.

С триста зора съдийката бе възстановена в Софийския градски съд (където на практика е правораздавала за последно, б.р.) в суматохата.

Само преди месеци - през ноември, след куп пируети управителният съвет на Националния институт на правосъдието не позволи на друг от замовете на Христо Иванов - Петко Петков, да стане преподавател по наказателно право въпреки изкараната от него отлична оценка.

Още по-рано членове на ВСС декларираха, че ще спазят закона - който не им дава право да умуват дали да възстановят Петков като съдия или не, но ще го възстановят "с отвращение".