Общо четирима български тенисисти ще участват на тенис турнира "Гаранти Коза София оупън" от АТП 250, който се открива в неделя и ще продължи до 12 февруари в зала "Арена Армеец". Григор Димитров ще стартира директно от втория кръг, а днес организаторите обявиха, че са дали "уайлд кард" на още трима наши състезатели - Димитър Кузманов, Александър Лазаров и 15-годишния Адриан Андреев.

Първите двама ще започнат от основната схема, Андреев пък ще играе на квалификации едва за втори път в кариерата си в надпревара от АТП тура.

Жребият ще се тегли в събота от 15 часа и за церемонията е поканен Григор Димитров. Ако не присъства там, 13-ият в света вероятно ще даде отделна пресконференция. Пази се в тайна кога Гришо каца в София.

Лазаров и Андреев присъстваха на брифинг заедно с турнирния директор Пол Макнами. Алекс Лазаров, който през 2016-а - в първото издание на престижното състезание, не успя да преодолее квалификациите, си пожела мач срещу Григор.

"Вълнуваме се и ще бъдем готови за неделя. Сега още не сме. Ще бъде нещо специално, рече Пол Макнами, бивш директор на "Аустрелиън оупън". - Важно е, че ще има повече български състезатели, защото все пак сме в България. Заложихме на младите. Ясно е, че имаме Григор Димитров, но ще е страхотно, че почти всеки ден ще има мач с българско участие. Адриан е само на 15 г., за него ще е трудно, това ще бъде трупане на опит. Все още има свободни билети за всеки ден на турнира, дори за финала. Дотук продажбите вървят много добре. С играчите, които участват, имаме шанса това да е един от най-добрите АТР 250 турнири. За Григор бе добре, че има една седмица почивка след Мелбърн. Щеше да е много тежко, ако нямаше пауза. С 10-12 дни между мачовете мисля, че всичко ще бъде наред."

В София освен Григор Димитров идват още трима състезатели от топ 20 в света - водачът в схемата Доминик Тийм (Австрия, №8), Давид Гофен (Белгия, №11) и миналогодишният победител Роберто Баутиста Агут (Испания, №16). Както и финалистът от 2016-а Виктор Троицки (Сърбия, №37).

Тази година Димитров вече игра с Тийм в Бризбейн и с Гофен в Мелбърн, като победи и двамата.

„Искам да благодаря на организаторите за това, че повярваха в мен и ми дадоха възможност да покажа на какво съм способен и да премеря сили с едни от най-добрите тенисисти в света, рече Александър Лазаров. - През миналата година беше невероятно, имах удоволствието да тренирам с някои от играчите от турнира. Организацията беше страхотна и всичко ме караше да се чувствам комфортно. Тази година ще има по-малко напрежение в моята игра и се надявам да покажа добър тенис.“

"Много се радвам, че ще играя в София. Ще бъде различно преживяване, сигурен съм, че атмосферата ще е прекрасна. Никога не съм играл в толкова голяма зала като „Арена Армеец“. Ще съм притеснен, но ще бъде забавно. Не знам как ще спя“, заяви с усмивка Андреев, който третира в тенис академия в Париж и е сред талантите на българския тенис.