Европейската комисия днес изрази тревога, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп започва да преразглежда търговските отношения и международните ангажименти на САЩ и връзките им с Европа.

"Ние следим с растяща тревога как неотдавнашните и обявените стъпки засягат стратегическата трансатлантическа връзка", каза заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович след редовното седмично заседание на Колегиума на комисарите. "Убеден съм, че САЩ никога не са имали по-добър съюзник от обединена Европа. Трябва да пазим тази връзка и да не забравяме за нея."

Сдържаното изявление идва ден след далече по-остро изказване по същата тема от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който причисли действията на новата американска администрация към глобалните заплахи за обединена Европа.

Отприщвайки вълна от вътрешно и външно неодобрение, Тръмп забрани на мигранти от седем предимно мюсюлмански държави, включително Сирия, да влизат в САЩ. Заповедта му засяга потенциално хиляди хора с двойно, включително европейско гражданство.

Той обяви, че започва да предоговаря североамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада (НАФТА) и изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство.

ЕС не знае дали и как САЩ ще продължат преговорите с него за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), които се водят от 2013 г., и дали Вашингтон ще спазва ангажиментите си по световното споразумение за климата, подписано в Париж през декември 2015 г.

"Никога не сме били толкова залети от призиви от различни части в света да продължаваме да осигуряваме лидерство, особено в (борбата с) климатичните промени и енергийния преход, в свободната и справедлива търговия, в осигуряването на добре прицелена помощ за развитие и в борбата за действителна многостранност, основаваща се на правото, съвременните ценности и функциониращата система от международни организации", каза Шефчович.

Търговията между ЕС и САЩ създава повече от 50 милиона работни места от двете страни на Атлантическия океан, а от Европа идват 80 на сто от външните инвестиции в САЩ, припомни той.

Докато Тръмп заплашва Мексико с протекционистки мерки и строи стена по границата на САЩ с тази страна, Европейската комисия съобщи днес, че ЕС и Мексико са решили да ускорят преговорите за задълбочаване на споразумението им за свободна търговия от 2000 година. То е позволило годишният стокообмен между страните по него да се увеличи на 53 милиарда евро от 26 милиарда евро между 2005 и 2015 г., каза еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом.