Представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС в Централната избирателна комисия се опитват да спрат машинното гласуване. Тази теза изказаха на пресконференция днес от формацията "Нова република". 

Лидерът Радан Кънев отбеляза, че решението на ВАС днес, с което бе отхвърлено решението на ЦИК машинно да се гласува само в 500 секции, е лоша новина за ГЕРБ и БСП, и им обеща още такива. Говорителят на формацията Трайчо Трайков пък го описа като победа за НР и българския избирател.

Петър Славов и Мартин Димитров, които защитаваха машинното гласуване в съда, припомниха, че многократно са питали отговорният за това в правителството вицепремиер Томислав Дончев, но не са получили ясен отговор.

"ГЕРБ и БСП се скриха от тази тема, защото се приготвяха чрез ЦИК да спрат машинното гласуване", отбеляза Димитров.

На въпроси за цената на устройствата, които досега са били наемани за между 1500 и 1700 лв на машина (т.е. биха стрували над 18 млн. при 12 000 секции), Кънев отговори така:

"Колко ще струва - приблизително една седмица кражби по стандарта на ГЕРБ"

Шефът на предизборния щаб на "Нова република" Стоил Яков изтъкна ключовите предимства на машинното гласуване:

"Отпада проблемът с ръчното броене на бюлетините. На второ място отпадат фалшифицираните протоколи. Много често тяхното съдържане се сменя по пътя между РИК и ЦИК. Пада възможността за невалидна бюлетина. И най-важното - отпадат безумните и безкрайни нощи в Арена "Армеец"."

Той отбеляза още, че всички партии трябва да призоват симпатизантите си да гласуват именно с машина.

Кънев отхвърли обвиненията, че Нова република се опитват да отложат вота с атаки към ЦИК. На въпрос дали ще поискат касиране на изборите, ако ЦИК не успее да осигури машини за 53-те дни до вота, той каза:

"Аз не искам да си представя сценарий, в който служебното правителство да не успее."