ГЕРБ винаги категорично са подкрепяли машинното гласуване. Това заяви пред Клуб Z доскорошният председател на Правна комисия в парламента Данаил Кирилов. Той коментира обвиненията от страна на "Нова република", според които ГЕРБ и БСП се опитват да спрат гласуването с машини чрез своите представители в Централната избирателна комисия.

"По никакъв начин не виждам отрицателна или саботираща роля на ГЕРБ - напротив, ние винаги сме подкрепяли този способ за гласуване, и това ни е категоричната позиция. В тази връзка не приемаме обвиненията на ЦИК, че Народното събрание трябвало нещо да прави и то нещо по-различно от това, което е сторено, тоест това, което е прието като законодателство. Смятам също така, че беше коректно, ако ЦИК иска да се преурежда нещо в закона, това да го беше направило най-късно след обявяване на резултата от президентските избори."

Преди дни от ЦИК многократно твърдяха, че Народното събрание и особено депутатите от Правна комисия са били наясно с проблемите около машинното гласуване, заради които от Комисията решиха в петък такъв вот да има пак само в 500 секции. Върховният административен съд обаче отхвърли това решение днес.

Кирилов коментира и тази теза:

"Не е имало писмено искане. Аз и вчера коментирах с колеги от ЦИК, не е имало и неофициална покана да направим обсъждане на комисия, което, разбирате, не е законопроект. Така че нека да не си прехвърляме отговорностите."

Според него е напълно възможно в 53-те дни, оставащи до вота, да се организира машинен вот:

"Единственият по-сериозен проблем в тази посока според мен е осигуряването на финансовия ресурс. Иначе другите трудности, свързани с краткото време, с процедурата, е редно да бъдат преодолими, и смятам, че биха могли да го преодолеят."

Проблемът с финансовия ресурс вероятно ще бъде разрешен - днес от служебният кабинет потвърдиха, че взимат предвид решението на ВАС и ще увеличат нужните средства за изборите.

На въпрос дали според него членовете на Комисията трябва да си подадат оставката след вота, ако се провалят с организирането на машинното гласуване, Кирилов отговори така:

"Не искам да коментирам ангажиране на политическа отговорност. По-скоро разчитам на това ЦИК да спази максимално стриктно закона на следващите избори и да има минимално нарушение на изборния процес, включително да обезпечи в максимална степен и възможните процедури.

Аз пак повтарям - техническата невъзможност в този случай да се изпълни закона, по мое виждане не би опорочило резултата, защото остава основната класическа възможност за гласуване с хартиени бюлетини."