Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини днес се обяви против забраната за влизане в САЩ на граждани на седем предимно мюсюлмански страни, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Не сме съгласни с указите, издавани от президента на САЩ и най-вече с този издаден на 27 януари", каза Могерини пред Европейския парламент.

Той включи точката извънредно в дневния ред на провеждащата се в момента пленарна сесия в Брюксел.

Макар да е получил уверения, че забраната няма да засегне негови граждани, ЕС продължава да ѝ се противопостява, каза Могерини.

"Вече ясно съм заявила, че никой не може да бъде лишаван от собствените си права поради мястото, където се е родил и религията си", заяви тя. "Ние трябва да защитаваме основните права, когато те бъдат поставяни под въпрос".

Тъжно е, че Тръмп издаде заповедта си в международния ден за възпоминание на жертвите на Холокоста, добави Могерини.

"ЕС няма да върне никого, който има право на международна закрила", декларира тя. "Такава мярка би довела до напрежение между хората и нациите".

По думите ѝ забраната за пътуване вероятно би довела до временна заблуда, че проблемът е разрешен, но дългосрочно би предизвикала още повече разочарования и недоволство.

 
В подкрепа на Могерини се обявиха всички политически групи в парламента с изключение на еврофобските "Европа на свободата и пряката демокрация" на Найджъл Фараж, доскорошен лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство и "Европа на свободата и нациите" на Марин Льо Пен, лидер на крайнодесния Национален фронт във Франция.
 
Забраната на Тръмп засяга Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия, Судан.