"Ирена Соколова: За мен беше гордост да развея знамената на Перник и ГЕРБ в Антарктида редом до националния ни флаг".

Съобщение с това заглавие изпратиха до медиите от пресцентъра на ГЕРБ. Поводът - бившата депутатка от партията и председателка на ГЕРБ Жени Ирена Соколова "в качеството си на психолог и психотерапевт", както пише в информацията, е попаднала в екипа на проф. Христо Пимпирев за 25-ата българска експедиция до Антарктида.

"За всички беше гордост да развеем знамето на ГЕРБ и знамето на Перник на нашата база в Антарктида редом до националния ни флаг и флаговете на останалите държави, участващи в научните проучвания на остров Ливингстън и да си пожелаем успех на изборите" - това е цитатът от Соколова, която бе депутат именно от Перник. 

Знамето на Перник бе развято отделно от това на ГЕРБ. В този кадър участва и проф. Христо Пимпирев.

От съобщението не става ясно кои са тези "всички", завладени от предизборните емоции. Задачата на Соколова като част от екипа на председателя на Българския антарктически институт по време на експедицията била "да проведе поредица от наблюдения, изследвания и тестове" с антарктиците в базата ни на остров Ливингстън.  

От прессъобщението на ГЕРБ не се разбира кои са другите на снимката, освен Соколова. Но вероятно са част от цитираните "всички" горди със знамето на Партията.  

Останалата част от информацията, дошла от пресцентъра на ГЕРБ, е разказ как за 25-и пореден път учени разработват изследователските си проекти на Антарктида, а българската база "в месеците от декември до февруари, когато е антарктическото лято, се превръща в средище на международни срещи и международни научни разработки". Следва пасаж:

"Изследването на личността на отделните хора и възможностите за общуване и оцеляване на малка група в екстремни условия ще осигури точните профили за пренасянето на цивилизацията в необитаеми територии и при междупланетни полети".

Не става ясно дали в този панел от изследвания участва Соколова, но се надяваме да научим и за тази нейна гордост, ако участва, не само за флага на партията й. 

От ГЕРБ припомнят, че освен България, само още 28 страни са постоянни членове на Антарктическия договор с право на глас при вземане на решения за управлението на ледения континент. "На българската база и тази година имаше учени от други страни, в т.ч. Монголия, Португалия и Турция, които без съвместни проекти с България не биха могли да имат достъп до уникалната ледена природа, флора, фауна, вода, почва, ледници, скали...", пише в съобщението.