Голямата конкуренция за "Оскар" в категорията за късометражен анимационен филм ще е между две продукции – и едната от тях е „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев, първия българин с номинация за най-престижните кинонагради. Това разбираме от анализа на критика Бил Дезовиц в материал за американското издание „Инди Уайър“.

„Минаха 15 години, откак „Пиксар“ спечелиха "Оскар" за най-добър анимационен късометражен филм (Ралф Егълстън с неговия For the Birds). Не би ли било уместно, ако финопернатият Piper на Алан Бариларо прекрати сушата? Това би донесло на „Пиксар“ четвърти "Оскар" (заедно с Geri’s Game и Tin Toy) – пише Дезовиц. – Но Piper среща корави съперници, най-вече в лицето на далеч по-мрачния „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев от Националния филмов борд на Канада, спечелил вече една дузина оскари.“

Критикът пише по няколко изречения за всеки от петте номинирани филма. В частта за Ушев той посочва, че аниматорът, специализирал се в линогравюрата, „амбициозно пресъздава този процес за своя филм, адаптиран от разказ на Георги Господинов за жена, обречена да вижда с лявото око миналото, а с дясното бъдещето“.

„Екзистенциалният ребус за обърканото настояще е брилянтно визуализиран чрез пасторални европейски пейзажи и бенедиктинска архитектура – казва Дезовиц. – Ушев използва графичен таблет Wacom Cintiq, за да следва принципите на линогравюрата, анимирайки всеки цвят отделно на различни слоеве, а след това, наслагвайки ги един върху друг, създава композиции, наподобяващи гравюри.“

Статистика от критиците

Сайтът „Ауърдс уоч“ предлага цифрово измерение на шансовете на претендентите в различните категории. В частта с късометражното анимационно кино „Сляпата Вайша“ е на трето място по събрани точки след гласуване на 9 кинокритици. Фаворит според тях е Piper (39 точки), следват Pearl (28 точки) и филмът на Ушев (25 точки). Четвъртото и петото място са доста по-назад със съответно 19 пункта за Borrowed Time и 9 за Pear Cider & Cigarettes.

Теодор Ушев – машината за анимация

Амид Амиди в „Картуун брю“ - издание, посветено тясно на анимацията, пък нарича номинациите на „Сляпата Вайша“ и Pear Cider & Cigarettes изненадващи.

„И двата филма в същността си са дело на по един човек – мощни артистични изявления на самостоятелни аниматори. Това също са смели решения на Академията – се посочва в анализа. – Заглавията имаха много различни траектории по пътя си към оскарите. „Сляпата Вайша“ беше забележителен фестивален хит, спечелвайки редица награди. Той е дело на профилирания Тео Ушев, машина за анимация – изтласква филми със светкавично темпо, но всеки следващ нов проект е с все по-забележително качество.“

От другата страна, Pear Cider е практически игнориран от големите фестивали за анимационно кино (за което допринася и дължината му от над половин час – за сравнение „Сляпата Вайша“ е 8 минути). Въпреки това Академията не се съобразява особено с фестивалите, поне що се отнася до късометражните анимации, което „може да е едновременно хубаво и лошо“, тъй като води както до абсурдни победители (The Chubbchubbs!), така и до отлични филми, пренебрегвани до този момент от гилдията (The Moon and the Son: An Imagined Conversation).

По отношение на видния фаворит в категорията Piper на „Пиксар“ Амиди посочва, че е „добро техническо постижение, но като филм не се издига до висините на предишните два филма („Сляпата Вайша“ и Pear Cider)“.

 

 

„Пиксар“ е намесен и в друг проект – двама служители на компанията, Андрю Коутс и Лу Хаму-Лхадж, са направили със свои средства и в свободното си време филма Borrowed Time. В този смисъл Амиди съветва студиото да премисли стратегията си в помощ на свои режисьори, които създават подобни на пиксарските филми, за да се състезават с оригиналите…

И накрая, посочва критикът, идва Патрик Озбърн, който вече е печелил "Оскар" преди две години с Feast на „Дисни“. Сега той е номиниран за Pearl – филм, замислен като интерактивно преживяване в инициатива на „Гугъл“, но все пак създаден за кино.

„Като гледаме късия списък с 10-те филма, от които номинациите са избрани, Академията определено е направила солидна селекция през 2017-а“, завършва Амиди.

Церемонията по връчването на наградите "Оскар" за 2017 г. е на 26 февруари в Лос Анджелис.

 

 

Площад Славейков