Острието на мнозинството във Висшия съдебед съвет (ВСС) Галя Георгиева днес "открадна шоуто", като по време на дълго чаканото обсъждане на мониторинговия доклад за правосъдната система от Брюксел заразмахва като аргументи срещу Еврокомисията... снимки на Калин Калпакчиев и Христо Иванов.

Днес "правителството" на съдебната система всъщност трябваше да дебатира по доклада, който обобщава десетгодишния мониторинг върху правосъдието ни. При това в присъствието на новата министърка Мария Павлова и ресорния шеф на дирекция от ведомството й Кристина Ненкова. Вместо това още в началото на гледането на темата Георгиева (която е съдия от Пловдив) извади факсимилета от снимки с Калпакчиев, Христо Иванов и пр., верижно препубиквани в медиите, които споделят еднакви виждания с Делян Пеевски.

Под заглавие "Лъсна страшна далавера! СНИМКИ разкриват как Христо Иванов обсъжда стратегията си със скандални съдии и еврочиновник" едно издание показва Иванов, Калпакчиев, двама от ръководството на Съюза на съдиите в България - Атанас Атанасов и Весислава Иванова, съдия Мирослава Тодорова и Юри Тавание. Последният е постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка към Европейската комисия.

Снимките са очевидно от друг сезон, защото всички са по тънки фланелки и вероятно става въпрос за срещи от времето на мисията на европейските прокурори в София, които изрично бяха обявили, че ще се срещнат с всички желаещи. А и още по време на срещите с европрокурорите някои от "опозицията" се оплакваха, че непознати са ги снимали пред мисията на ЕК в София.

Според въпросната медия обаче, публикувала снимките "удобно" дни преди ВСС победоносно да се заеме с евродоклада, съзаклятниците "обсъждат с Христо Иванов стратегията за овладяване на съдебната власт". Не става ясно точно кого ще овладява Тавание, който е служител на Европейската комисия.

Не така обаче смята Галя Георгиева - тя директно каза днес, че снимките имат отношение към обсъжданата тема за евронаблюдението и не може да се доверява на ЕК заради източниците им на информация.

"Един член на ВСС няма право да неглижира целия съвет пред ЕК - скара се на Калпакчиев  Георгиева.

Тя продължи "другарския съд" с обилни цитати от интервю на Калпакчев пред Би Ай телевизия, където той изразил скептицизъм - че "пак ще се набележат мерки, но няма да се изпълнят... че не очаква смислена дискусия... Заявил още, че за избора на нов ВСС и нов председател на ВАС всички са наясно, че процедурите винаги са били предварително режисирани и решавани извън ВСС.

Колегата Калпакчиев да обясни пред всички нас дейстията си! В какви контакти е с хора, които имат отношение към този доклад.

Да унижава с изказванията си достойнството на членовете на този ВСС! Аз впрочем никога не съм си мълчала.

Моля ви, обяснете ми вашето изакзване вчера. Което касае обаче и анализа на доклада...", настоя Георгиева.

(Иначе снимките са ситуирани точно до други "важни" обществени проблеми като "Изкопаха изгубеното пророчество на Слава Севрюкова за България! То се сбъдва пред очите ни", б.р.)

Съветът се разжужа пред сащисаната служебна правосъдна министърка, а докато Калин Калпакчиев опитваше да вземе думата, това направи Галина Карагьозова, като предложи да оставят "другарския съд" за друг път.

"Съмнението в източниците на ЕК по отношение на формиране на препоръките й е толкова лишено от основания и чудовищно... И поставянето под съмнение на целия Механизъм за сътрудничество и проверка, че аз не бих си позволила да го коментирам", каза съдийката от ВАС.

Намеси се миролюбиво главният прокурор Сотир Цацаров, че подкрепя Карагьозова, защото щели да изпаднат в дебати, които няма да доведат до нищо, ако се обсъждат интервюта вместо евродоклада.

Освен това в изказванията на Калпакчиев той не видял нищо ново...

"Дайте да не смесваме обсъждането... Ще го кажа на тая маса, че последното, което ме интересува, какво е мнението на Калпакчиев и хората като него.

Че бил сниман някой с Юри Тавание... Аз съм го казал на глас - не само пред българските евродепутати и в Брюксел. И съм казвал - че този човек очевидно работи за някакви други цели", каза Цацаров по адрес на Тавание.

Когато обаче Калин Калпакчиев все пак взе думата, успя - както често става - да ядоса главния прокурор, като попита на шега дали пък няма прокуратурата да се поинтересува кой извършва "нерегламентирно външно наблюдение".

- Не, няма да се поинтересувам - отсече Цацаров от името на всичките си подчинени, които по съвест решават за кое да образуват проверки.

- Да, вие търсите законността на записите само когато считате, че това е важно - не се спря Калпакчиев...

- Категорично няма да се поинтересувам - повтори Цацаров.

- Тъй като съм избран не от вас точно... - продължи съдията.

На това Цацаров и Галя Георгива излязоха с тръшкане на вратата. Последва ги Румен Боев от прокурорската колегия и също от Пловдив.

В края на скандала Калпакчиев каза, че няма да дава обяснения за интервютата и срещите си.

"Това, което г-жа Георгиева каза, начина, по който го каза, го наблюдаваме от самото начало на формирането на този ВСС. То показва начин на мислене, начин на поведение, което всъщност е една от причините за констатациите в 10-ия доклад...

Изместването на проблемите към тяхната жълтина – кой с кого се е срещал, кой какво бил казал, опитите за цензуриране на личните мнения, също е част от маниера на мнозинството в този ВСС, за съжаление.

А аз очаквам на тази маса - но най-вероятно няма да дочакам - мерки за изпълнение от прокуратурата, от главния прокурор с оглед на преките препоръки за международния одит на прокуратурата... Очаквам мерки от моите колеги - но няма да ги дочакам - по повод подобряване процедурите по назначение на председатели на съдилища. Видяхме тази седмица как бе назначен председател на СРС."

За съжаление липсата на мерки по същество за пореден път ще бъде заменена с лични нападки,  опити за цензуриране... Това е една от причините ВСС да е в невъзможност да се справи с функциите си. И за съжаление дава една недобра перспектива за изпълнние на критериите по механизма", добави Калпакчиев.

В крайна сметка, след като Цацаров се върна в залата, той и председателят на ВКС Лозан Панов се обединиха да дебатират препоръка по препоръка - така както са в текста, дошъл от ЕК.

Самите дебати продължиха вяло, с напомняния, че по куп от темите вече са набелязвали мерки, пътни карти и работни групи.

Интересна новина бе само, че Сотир Цацаров каза, че прокуратурата има относително висока готовност всеки един момент да се прекрои картата си, т.е. да се редуцират ненатоварени звена и да се подсилват други. За това обаче се чака отговор на питане на обвинител № 1 до КС.