Системата за пръстова идентификация в болниците остава да действа до окончателното произнасяне на съда за нейната легитимност. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решението на по-долната инстанция, съобщи Нова тв.

В мотивите си петчленният състав посочва:

“Не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито жалбоподателят сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които дори да не са материални вреди, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта“.

Искането за спиране на системата за пръстови отпечатъци в болниците, която бе основна част от реформата "Москов" в здравеопазването, бе подадено от три граждански сдружения. Първата съдебна инстанция прие аргументите им и постанови спиране на системата, но Министерският съвет, здравното министерство и НЗОК обжалваха пред педчленен състав на ВАС. 

Целта на т. нар. пръстов отпечатък беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че се плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти, припомня Нова тв. Още при самото й лансиране тя беше приета с огромна съпротива от пациентите.

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година и е една от гордостите на министър Петър Москов.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286,80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.