Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите, приет в последните дни на 43-ото Народно събрание. Това стана ясно от изявление на държавния глава. Първото вето на Радев дойде на 12 ден от встъпването му в длъжност.

"Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. Предвижда промени в 29 други закона, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност", заяви Радев пред медиите, цитиран от БНР. 

Според държавния глава "възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане". Причината за това пояснение е, че от управляващото мнозинство на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт мотивираха приемането на върнатия закон с изискване за въвеждане на правила по евродиректива. 

По-рано днес Радев разговаря с лидера на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който настоя за вето върху Закона за концесиите. Отделно същото поискаха и от "Нова република" с председател Радан Кънев в специално писмо.

"С цената на извънредно заседание и подменен дневен ред, Народното събрание наложи този изключително спорен закон. Прие го без обществено обсъждане. Ние от Нова Република смятаме, че новият Закон за концесиите е приет в услуга на тесни корпоративни интереси. Целта е да се „бетонират” за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните” фирми.", пишат от надпартийното обединение.

Оттам припомнят, че от мнозинството в 43-ия парламент не са приели предложението да се заложи максимален срок за отдаване на концесия. 

По-късно през деня - някъде около часа, в който Румен Радев говореше пред медиите, се оказа, че и от "Да, България" са изпратили писмо до държавния глава с искане да наложи вето върху този закон. Един от аргументите в него - практиката в ЕС е максималните срокове на концесиите са в границата на 30 – 35 години, а приетият у нас закон разрещава концесии от 50 и повече години, което е в разрез с установените практики за прозрачност.

Още на 30 януари представители на природозащитни организации и на "Зелените" поискаха от президента Радев да спре закона с протест под прозорците му.