Европейската комисия днес предупреди воденото от социалдемократи правителство на Румъния, че рискува да загуби еврофинансиране, ако продължи със законодателните мерки, които декриминализират част от деянията свързани с корупция.

"Ако бъде прието, законодателството може да засегне отпускането  на европейски фондове на Румъния", каза първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. 

Той говори на извънреден дебат в Европейския парламент по повод на спешни наредби и проектозакони, смекчаващи наказанията за корупция, които новата изпълнителна власт в Букурещ прие.

Мерките ѝ предизвикаха няколко дни на многохилядни улични протести. Снощи над 200 000 души излязоха по улиците на Букурещ. В сблъсъци с полицията бяха ранени 12 души и арестувани над 80. Демонстрации имаше и в други градове.

"Наистина искам да кажа на румънското правителство да не тръгва по този път", каза Тимерманс, който в Комисията отговаря и за т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП). С него ЕС наблюдава вече десет години напредъка на България и Румъния в реформите на правосъдието и вътрешните работи.

"Усилията, положени в Румъния, са феноменални - наистина много добър напредък", добави той. "Тогава защо във финалните метри на маратона се обръщате и тръгвате обратно?"

В последния годишен доклад по МСП за Румъния, публикуван на 25 януари, Комисията прави финални препоръки, чието изпълнение би означавало, че реформите в правосъдието и борбата с корупцията са необратими и мониторингът може да бъде прекатен.

Вчера Комисията предупреди правителството в Букурещ, че е на път да проиграе този шанс. 

Актовете на правителството отменят лишаването от свобода за злоупотреба с власт нанесла щети под 44 000 евро. Официалният мотив е пренаселеността на затворите.

Опозицията обаче сочи, че мярката цели да отърве от съдебна отговорност лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, който е вече осъден и също е изправен пред ново криминално обвинение. 

Социалдемократите спечелиха изборите миналия декември. Министър-председателят Сорин Гриндяну обяви днес, че ще продължи с крамолните мерки въпреки протестите и предупрежденията от Брюксел.

"Взехме решение в правителството и ще продължим напред", каза той, цитиран от АФП след среща на партийното ръководство.

Драгня заяви, че протестите се дължат на  "продължаваща кампания на лъжи и дезинформация" и отрече, че наредбата би го облагодетелствала лично. Той в момента е подсъдим по обвинение за злоупотреба с власт на стойност 24 000 евро и има условна двегодишна присъда за изборна измама, която не позволява да заема публична длъжност, посочва АФП.

"Говорих с моите адвокати. Наредбата не прекратява моя процес. Фалшивото обвинение срещу мене остава," каза Драгня, цитиран от агенцията.

Междувременно президентът Клаус Йоханис поиска Конституционният съд да отмени спорните актове на прителството и го предупреди да не посяга на правомощията на Националната антикорупционна дирекция.