Германският канцлер Ангела Меркел отиде в съблекалнята на Бундестима, за да поздрави лично играчите и треньорите след звучната плесница за 4:0 срещу Португалия на световното в Бразилия. 59-годишната Меркел обича футбола и го демонстрира в ложата на стадиона в Салвадор. Обича и победите: бурните ѝ реакциите след всеки гол не убягнаха от тв камерите и обективите. Компанията на един от най-влиятелните политици в света включваше двамата най-влиятелни футболни хора - босовете на ФИФА и УЕФА Сеп Блатер и Мишел Платини.

След триумфа Меркел поискала да слезе при отбора. Логично последва селфи. Не е ясно дали е търсено, но облеклото на канцлера бе в тон със спортните екипи на немските национали: червени фланелки на резервите и бели на игралите срещу Португалия.

Германия бележи, Меркел ликува!
Снимка ЕПА

А в нощния мач от групата на Германия - "Г", тимът на САЩ, донякъде изненадващио за мнозина, измъкна 2:1 от Гана. Янките си върнаха на африканците за загубите на финалите на предишните два мондиала. Клинт Демпси вкара най-бързият гол в шампионата, като се разписа почти "от съблекалнята" - в 32 секунда. В 82-ата по-активната игра на Гана даде резултат, като Андре Аю изравни след хубава акция, подобна на американската за 1:0.

В 86-ата Демпси и компания нанесоха втория си удар - сякаш по сценарий, за да не могат притивниците им да реагират. Отбеляза Джон Брукс с глава след центриране от ъглов удар.

След тези резултати една от най-интересните групи на мондиала се заплита доста вълнуващо. Считаният за фаворит заедно с Германия тим на Португалия, може да се окаже извън борда.

Временно класиране в група "Г"
1. Германия     4:0  3
2. САЩ               2:1  3
3. Гана               1:2  0
4. Португалия  0:4  0

А днешната програма на световното почва с Белгия - Алжир (група Н) от 19:00. От 22:00 пък Бразилия и Мексико (гр. А) започват втория етап на битката в групите. Русия пък се противопоставя на Южна Корея (Н) от 01 ч след полунощ.