"Знаковото" държавно предприятие "Напоителни системи" е въртяло юридически обороти, по-големи от на Даниела Доковска, става ясно от съобщение на прокуратурата. Т. нар. специализирано звено „Антикорупция“ образува досъдебно производство срещу ръководни лица от ЕАД-то за безстопанственост, от която са настъпили значителни вреди за дружеството в размер на повече от 800 000 лева.

Разследването е по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните са от одит, изготвен от Министерството на земеделието и храните, пишат от държавното обвинение.

От одитния доклад се установява, че за периода януари 2014 г. – декември 2015 г. са сключвани договори за юридически услуги на обща стойност 790 352 лв.

При извършената проверка на сключените договори за правни услуги и правна защита одитът е констатирал недостатъчна отчетност на извършената работа - към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане/заявка с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора.

Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените адвокатски хонорари в Наредба 1 за „минималните размери на адвокатските възнаграждения". В същото време дружеството „Напоителни системи“ ЕАД разполага с четирима юристи, отбелязва прокуратурата.

От съобщението става ясно още, че ще се разследват и консултантски договори от същия период, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им.

Сред тези договори са: за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало 8 счетоводители и финансисти; договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник Струма“, на стойност 48 000 лв., без да е проведена процедура по ЗОП; договор за предоставяне на услуги в областта на човешките ресурси на стойност 19 500 лв. и др., твърдят разследващите.

Прокурорите окачествяват станалото като "грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки и на финансовата дисциплина".

Неособено известното преди време дружество, чиито работници редовно не получават дори скромните си заплати, се "прочу" първо с директора си от времето на първото правителство на ГЕРБ Георги Харизанов. През 2012 г. той дори бе арестуван по подозрение за злоупотреби, а прокурорите обосноваха искането си за най-тежката мярка - задържане под стража, с това, че "оживено е обсъждал в кафене студентските протести и че има намерение да отиде в Африка".

На следващата година - 2013-а, срещу Харизанов и двама души от ръководството на "Напоителни системи" беше заведено дело заради загуби, които държавната фирма понесла, понеже те продали за скрап неизгодно тръбите на напоителното предприятие.

Харизанов беше "заключен" до началото на април, след това съдът го освободи, като му наложи гаранция от 7000 лева. След това директорът, прочул се с часовник на стойност - според медиите - 29 000 евро, заплаши, че ще съди държавата и отделно Сергей Станишев. Не се е чуло това да е стигнало донякъде.

Няма данни да е тръгнало и делото му за прословутите тръби, предадени на "Вторични суровини".

Харизанов бе отстранен от поста член на борда на директорите на държавното предприятие, защото е осъждан за рекет и има висящо дело за престъпление от общ характер. Срещо него имаше и жалба за закана за убийство от секс бомбата Деница Цицелкова.

Харизанов бе и зверски пребит с метални тръби през 2014 г., макар че после каза, че не било с тръби, а медиите преувеличили... 

Към днешна дата Харизанов е един от хората, чрез които под една или друга форма - с тв участия, през социални мрежи и пр., често протичат гласни или негласни посланията на партия ГЕРБ.