Ми(с)тичният адвокат Момчил Мондешки отива на дисциплинарен съд от Адвокатска колегия-Стара Загора. Това съобщи "Дневник", цитирайки свои източници в колегията. Мондешки е третият участник в записите, станали известни като "Яневагейт", но дори ВСС прекрати проверката си по случая и се произнесе, че няма нарушения... без да може да го открие и изслуша.

Според мнозина той е "процесорът", през който се свеждат влиянията на КОЙ в съдебната система, а според доклад на ВСС за Софийския градски съд той е седял системно в кабинета на Владимира Янева и дори се е самообслужвал от служебен компютър на СГС.

Оттук насетне процедурата предвижда да му бъде повдигнато дисциплнинарно обвинение пред дисциплинарния съд от адвокат от колегията, който играе ролята на прокурор. След това въпросът се разглежда от дисциплинарния съд, който се произнася с решение дали оправдава или наказва конкретния адвокат. Решението подлежи на обжалване пред дисциплинарния съд към Висшия адвокатски съвет в София, разкрива "Дневник".

Най-трудно откриваемият участник в разговорите "Яневагейт" ще получи дисциплинарно обвинение. Проверка на адвокатската колегия в Стара Загора е стигнала до извода, че Мондешки е уронил престижа на адвокатската професия.

Както е известно, след разговорите, разкриващи напълно задкулисно ръководене на съдебната власт, срастването и с политическата и обрастването в зависимости, Румяна Ченалова призна, че са автентични. Владимира Янева - че не си спомня нищо.

А Момчил Мондешки се "появи" единствено преди няколко месеца в интервю без автор и снимка в "Труд", където твърди, че разговорите са постановка и всичко казано в тях е било предварително измислено. Те сядали в едно помещение и си намисляли кого ще окепазят - главния прокурор Цацаров, премиера Борисов, шефа на ВАС Георги Колев и т.н.

Записите са правени през февруари 2015 г., което се разбира от репликите между тримата, които коментират отстраняването на Янева от ръководния пост в Софийския градски съд, което се случи в този период.

Законът има давност за налагане на дисциплинарно наказание - една година от извършване на нарушението. Записите са от февруари 2015 година, но интервюто му пред в. "Труд" е от ноември 2016 година. В него на практика Мондешки заявява, че той, Янева и Ченалова са се разбрали да изнудват чрез, по думите му, измислени разговори с хора от властта, така че двете съдийки да останат в съдебната система. Целта била записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии... "вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани."

Именно поради тези му действия колегията в Стара Загора е установила, че има данни за дисциплинарно нарушение - че Мондешки е уронил престижа на адвокатската колегия. 

До проверката на адвокатската колегия се стигна, след като наскоро учреденият комитет за адвокатска реформа подаде сигнал срещу Мондешки във връзка със записите "Яневагейт". Kолегията, в която Мондешки е вписан, беше сезирана и от адвокат Николай Хаджигенов, а отделно от това те са се самосезирали по интервюто пред в. "Труд".

Мондешки има две присъди - през 2004 и 2006 година, съобщи преди време "Капитал". Като адвокат е регистриран през март 2014 г., след като според изданието вероятно се е възползвал от правото си на реабилитация.

Макар че е от Троян, Мондешки все още е вписан в Адвокатска колегия-Стара Загора, установи проверка на Клуб Z.

Неотдавна пък "Биволъ" разкри, че той е подал заявление за регистриране на "Яневагейт" като запазена марка за цяла Европа. Преди време Ирена Кръстева подаде документи да стане притежател на названието "КОЙ".