Войник на пост край Лувъра застреля терорист, който се опита да го атакува с мачете и да нахлуе в световноизвестния парижки музей, предаде Си Ен Ен.

Мъжът се приближил до група войници и охранители на подземния мол край Лувъра. Той размахвал мачете и крещял "Аллах е велик!" на арабски език.

 

 

Войникът стрелял пет пъти по нападателя и го ранил тежко в стомаха.

Мъжът, който засега не е идентифициран, носил две раници и е възможно да е имал второ оръжие, съобщи парижкият префект Мишел Кадо.

Един от войниците бил леко ранен в скалпа.

 

В раниците на нападателя не са открити експлозиви. Той е откаран под стража в болница жив и в съзнание.

По време на инцидента в Лувъра се намирали 250 посетители. Всички те били спешно отведени в защитена зона, откъдето след това ги евакуирали на малки групи.

Лувърът бил отцепен.

Тръмп обяви нападателя за ислямист

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Това обаче не попречи на новия американски президент Доналд Тръмп да обяви нападателя за ислямист.

"Нов радикален ислямски терорист току-що извърши нападение в музея на Лувъра в Париж. Туристите бяха блокирани. Франция отново е на ръба. ПОУМНЕЙТЕ, САЩ!", написа той в туитър.

 

 

По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж се зарече да унищожи ислямския тероризъм и най-вече "Даеш" ("Ислямска държава"). А съвсем насконро издаде указ, с който временно забрани имиграцията в САЩ на граждани на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население.

Франция пък живее в постоянен шок през последните 14 месеца. Първо на 13 ноември 2015 г. камикадзета от "Даеш" се взривиха на няколко места в Париж и причиниха смъртта на общо 130 души. А на 14 юли 2016 г. ислямист уби с камион 86 души в Ница.