Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес дипломатично иронизира евроскептичните изказвания на новия американски президент Доналд Тръмп, а ред държавни лидери от ЕС, включително на Германия и Франция, ги отхвърлиха като неприемливи и дадоха да се разбере, че не им трябва "мост" към Вашингтон в лицето на напускащата съюза Великобритания. 

"Не, не се чувствам заплашен", отговори Юнкер на репортерски въпрос за отношението на Тръмп към ЕС преди започващата среща на върха на 28-те днес в Малта. "Но мисля, че има място за обяснения. Защото понякога ми се струва, че новата администрация на САЩ не познава ЕС в детайли, а в Европа детайлите са важни."

Дни преди Юнкер председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, причисли в писмо до държавните и правителствените ръководители новия американски президент към глобалните заплахи за обединена Европа.

Досега Тръмп се е срещал лично само с Тереза Мей, министър-председателка на Обединеното кралство, което е на път да напусне ЕС. Той предизвика възмущение в Европа и с подмятане, че очака и други страни членки да я напуснат. Гост на Тръмп след избора му беше и Найджъл Фараж, лидер на еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство.

Евродепутати пък поискаха Еврокомисията и Съветът да откажат да приемат вероятния нов постоянен представител на Вашингтон в ЕС Тед Р. Малък, който се закани да "укроти" ЕС, сравнявайки го с бившия Съветски съюз, и да върне Юнкер като "кмет на града Люксембург".

"Няма общо бъдеще с Тръмп, ако не сме го дефинирали заедно", каза френският президент Франсоа Оланд, признавайки правото на отделни европейски държави да развиват свои двустранни отношения със САЩ. "Много страни трябва да си помислят, че бъдещето им е преди всичко в Европейския съюз, вместо да си представят не знам какви си двустранни връзки със САЩ".

“Това, което е на карта, е съдбата на Европейския съюз", каза също Оланд.  “Неприемливо е да има в ред изявления на президента на САЩ натиск за това какво трябва и какво не трябва да е Европа".

Той добави, че Европа трябва да осигури самостоятелно своята отбрана и сигурност в рамките на НАТО и че не може вечно да разчита на външни гаранции.

"Вече казах, че съдбата на Европа е в нейните собствени ръце. И смятам, че колкото по-силно и ясно определим ролята ни в света, толкова по-добре ще се погрижим за трансатлантическите ни връзки", заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

Лидерите пренебрегнаха намерението на Мей да "бъде мост" между Тръмп и ЕС, коментира британският "Индипендънт". Меркел и Оланд имаха намерение самостоятелно да брифират колегите си за своите телефонни разговори с него, а Далиа Грибаускайте, президент на Литва, се пошегува:

"Не мисля, че има нужда от мост, ние общуваме с американците в туитър".

Върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини призова 28-те държавни и правителствени ръководители да покажат на днешната си среща "единство и сила".

"Светът и европейците се нуждаят от силен ЕС", каза тя на влизане в срещата. "Да бъдем верни на себе си и да станем силен пример за за партньорите ни по света - за мултилатерализма, за мира и сигурността, свободната и честна търговия."

"Ние сме и ще останем приятели с американците - американския народ, американската администрация - въз основа на нашите ценности, принципи и интереси", добави Могерини. "Сигурна съм, че можем да разговаряме прагматично къде можем да работим заедно за постигане на общи резултати и къде може да се различаваме. Различията в позициите са нещо нормално между приятели."

Тя подчерта, че европейската политика спрямо миграцията ще остане различна от американската: "Ние не вярваме в стени и забрани." Тръмп обеща да построи стена по границата на САЩ с Мексико и забрани на граждани на седем предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

За разлика от САЩ Европа смята да ограничи нелегалната миграция, като си сътрудничи със страните, от които тя идва, посочи Могерини.

"Ако САЩ предпочитат друг подход, това не е европейски проблем, това е американски проблем", каза тя.

В Малта европейските лидери имат две цели - да набележат мерки за спиране на нелегалната миграция от Либия към ЕС и да подготвят съвместна декларация за бъдещето на ЕС, която се очаква да бъде оповестена на неговата 60-годишнина на среща на върха през март в Рим.