Партията на Касим Дал - НПСД, в лицето на лидера си Орхан Исмаилов, е уведомила Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, че води преговори с явяване на изборите заедно с ДОСТ на Лютви Местан. Това обаче значи, че НПСД не може да остане в рамките на Блока и да участва в общото явяване на изборите.

Това обяви говорителят на Реформаторите Петър Москов.

По думите на Москов, ако това е окончателното решение на партия НПСД на предстоящия им форум, то пътищата с РБ се разделят. 

"Г-н Местан, хората около него и партия ДОСТ не се различават много от модела на ДПС. Нашето убеждение е, че българската политика трябва да се кове в българския парламент, а не в чужд. Имаме съмнения, че това се случва по отношение на партия ДОСТ. Второ – не можем да сътрудничим с партии, в чиито ръководни органи има сътрудници на бившата Държавна сигурност", каза още Москов, попитан какви са пречките да работят заедно с НПСД о ДОСТ.

По думите му ако някой не може да заяви категорично, че идеологии и структури, унижавали човека, са "ултимативно зло", то нямат място в РБ. Говорителят на ПБ все пак благодари на лидера на НПСД Орхан Исмаилов за коректния тон и подход и цивилизования разговор.

"Решението на НПСД за участието ни в изборите предстои утре. Аз коректно уведомих партньорите ни от РБ, ние сме дясна партия, споделяме едни и същи ценности.", заяви пред Клуб Z лидерът на партията Орхан Исмаилов.

Той не скри, че в структурите на НПСД по места има различни мнения, те трябва да бъдат чути и да се вземе решение. Това не значело желание да се напуска Блока, но трябвало да се чуе гласът на структурите.

Москов, попитан за отношението към утрешната национална сбирка на "Нова република", повтори, че РБ е за обединено дясно. Но добави под формата на въпрос:

"Нямате ли умора от това на всеки две или три седмици да се появява нова партия, а от това реално да не настъпва никаква промяна?".

Москов декларира още, че РБ ще се яви на изборите "различен и разширен" и това щяло да се види скоро.