557 256 - толкова тона въглища са добили фирми на Христо Ковачки, без да платят полагаемите се концесионни такси. Това ще е гръбнакът на новото обвинение срещу Румен Овчаров, повдигнато му днес от Софийска градска прокуратра (СГП).

Става въпрос за 2006 г., когато като министър на икономиката и енергетиката Овчаров един път е дал под наем, а не на концесия чрез пряко договаряне държавните мини "Бово дол" на "Ораново" ЕАД на Ковачки. На брифинг днес прокуратурата се изтъкна, че аха да изпусне 10-годишната давност за обвинение срещу бившия министър, която изтича на 26 февруари.

От прокуратурата отговориха интересно на въпросите, че по темата със сделките на Христо Ковачки досега е имало две разследвания. Един път СГП е водила досъдебно прозиводство за отдаване на мината под наем и го е прекратила през 2012 г. След това материалите са предоставени на Окръжна прокуатура  - Кюстендил, като на свой ред тя е разследвала и също е прекратила прозиводството през 2014 г.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арандудова каза, че сега са се събрали допълнителни материали. Имало неизвестни досега факти и за това СГП е сезирала Сотгир Цацаров. Той на свой ред отменил двете постановления за прекратяване.

Прокуратурата засега не може да каже за каква щета ще претендира срещу Румен Овчартов, но спроед Арнаудова става въпрос за незаконно придобиване на природни богатства и нарушение на закона за подземните богатства. На всичкото от горе и от присъдения си без обществена поръчка наем Христо Ковачки е изплатил едва около 10%.

Изпълнителният директор на мини "Бобов дол" обаче не предприел нищо, за да си търси наема. На въпрос на Клуб Z Арнауодва отговори, че засега Ковачки не е в кръга на обиняемите лица. Сигналът, по който Цацаров сега задейства разследването, идва от депутата Валентин Николов (ГЕРБ). Овчарова вече беше привлечен като обвиняем за сделки около АЕЦ "Белене".