Предизвестеният сблъсък между бившия здравен министър Петър Москов и най-големия му критик в последните две години, а сега служебен министър - Илко Семерджиев, вече тече с пълна сила. Днес Семерджиев обяви, че ще ревизира "гордостта на Москов" с пръстовите отпечатъци за постъпване в болница, обяви се за електронна здравна карта на нейно място, обеща да възстанови договорното начало между НЗОК и лечебните заведения и обяви, че благодарение на реформите досега 2017 г. стартира с минус 72 млн. лв. плащания към болниците.

Бившият здравен министър Москов отговори на критиките на наследника си в институцията Семерджиев пред бТВ. Москов заяви, че наблюдава у Семерджиев "желание панически бързо да бъдат руинирани всички контролни механизми", които той е изградил.

Бившият министър изтъкна, че електронната здравна карта би струвала на държавата и на гражданите 250 млн. лв. Семерджиев предлага такава карта като алтернатива на въведения от Москов пръстов идентификатор. Според бившия здравен министър няма смисъл да се сменя една система, която работи, дава резултат във вид на по-малко разходи на болниците и е напълно безплатна за всеки отделен пациент с нещо, което ще струва много пари.

"Вместо нещо, което е напълно безплатно за всеки пациент, вие от джоба си ще дадете пари за карта. Въвеждането на идентификатора струваше на Здравната каса 400 хил. лв. Срещу това се предлага нещо, което, ще струва 250 млн. лв. Благодаря, аз не харесвам такава политика", каза Москов.

Според него БСП трябва да обясни защо ще се въвеждат нови варианти, които ще струват пари на хората. Москов отрече твърденията, че заради уволнени от него директори на болници техните разходи са скочили.

"Най-големите и най-силни критици на правителството бяха БСП и ДПС. Те спечелиха президентските избори, назначиха заедно с президента служебно правителство и техните цели продължават. Нищо от това, което чух днес по време на пресконференцията на Илко Семерджиев, не се отличава от това, което казват БСП и ДПС", каза още Москов.

Той заяви, че се гордее, че е върнал държавността в областта на здравеопазването.

Малко по-късно Семержиев бе в ефира на БНТ, обявявайки, че в първата седмица от назначението си е поискал официални справки и от НЗОК, и от Министерството на финансите за състоянието на здравната система, плащанията в нея, икономиите, за които говори предшественика му и т.н. Служебният министър заяви, че не иска да се занимава с персоната на Москов, когато бе попитан няма ли да каже нещо положително. Преди това обвини целия екип в здравното министерство досега в лъжи. 

"В момента имаме 33 броя оспорени нормативни акта за 18 месеца, 23 са неиздадените нормативни актове, а 9 подлежат на доработка и обсъждане, но това не е направено. Общо 16 са оспорените нови мецидински стандарта, въведени от Москов, 10 са отменени от съда стандарти на първа инстанция, други 2 вече са прекратени. Става дума за над 50 нормативни акта, които не са в състояние да произведат правно действие, но гарантират истински хаос в здравеопазването", заяви Семерджиев.

Той извади статистика, която била от НЗОК и показва, че разходите за болнично лечение през октомври на миналата година, когато не беше въведен пръстовият отпечатък, са със 112 хил. лв. по-малко от тези през ноември след въвеждането на новата система. "Тоест имаме опит за прикриване с лъжа на един несполучлив експеримент с българския народ", заяви служебният министър. И продължи с числата - по данни на Министерството на финансите за януари има отложени от миналата година плащания за болниците за 52 млн. лв., а за февруари - още 20 млн. доплащания за болниците, изостанали от 2016-а. Според Семерджиев това означава, че за здравеопазването 2017-а започва с минус 72 млн. лв.и, защото тези пари не са били платени в края на 2016-а. Според новия министър причината е, че стария екип в здравното ведомство нарочно е намалило лимитите на болниците, за да обяви, че е имало икономии.

Семерджиев не успя да каже колко би струвало въвеждането на електронна здравна карта, но отхвърли версията на Москов, че сумата би била стотици милиони. По думите му пластика за карта с чип не е особено скъпо нещо. Въпросната карта обаче ще позволи на пациентите да имат по всяко време собствените си здравни данни, могат да ги носят със себе си и да се възползват от нея и в страните от ЕС. "На пръста ви това няма как да се запише. Нито някой ще разбере нещо от отпечатъка, ако отидете на лекар в Европа", заяви министърът. 

Семерджиев се ангажира до 1 април да възстанови договорното начало в здравеопазването, припомняйки, че в момента няма Национален рамков договор, защото гилдията отказа да го подпише. Затова бил въведен "командно-административен служебен договор" от Москов и екипа му. На въпрос как пациентите ще разберат промяната за два месеца, колкото се очаква да работи служебният кабинет, Семердижев заяви: "Ще го разберете след това".

Другата критика на Семерджиев бе, че с въвеждането на болнични лимити в закона, в това число и за броя легла в отделенията, са се създали т.нар. листи на чакащите, докато в съседни отделения на същата болница има места за прием. Лимитите отнели на директорите на болници правото на оперативен мениджмънт, твърди служебният министър. 

Той добави, че две от големите столични болници със сменени от Петър Москов директори - "Света Анна" и "Иван Рилски" - са задлъжнели между три и четири пъти повече след началото на 2015 г. и в момента дължат съответно 14,4 и 16 млн. лв. А преди това били печеливши болници. Числа за предишни периоди не бяха приложени. 

Семерджиев отказа да коментира историята с ваксините от Турция, защото с нея се занимават прокуратурата и съда. А другага седмица обеща анализ на институциите в здравната система. И се очаква нов рунд между министри - бивш и настоящ.