Руски монархист иска да купи три необитаеми острова в южната част на Тихия океан, за да възроди там империята на Романови, пише в. "Дейли телеграф".

Бизнесменът и доскорошен депутат Антон Баков смята да създаде там нещо, което нарича "алтернативна Русия".

По план тази държава трябва да се разполага върху три острова от далечната държава Кирибати в Океания. Самият Баков я посетил в края на януари. Той смятал да инвестира там 350 милиона долара, за да създаде мрежа от луксозни курорти.

Карл Емих Лайнинген е гласен за бъдещ руски император.

Баков предложил столицата на новата държава да бъде изградена на атола Молдън. А за император е гласен 64-годишният германски аристократ принц Карл Емих Лайнинген. Той е прапраправнук на руския император Александър II, известен още като Цар Освободител - същия, чийто паметник е издигнат срещу Народното събрание в София.

При визитата си в Кирибати Антон Баков заявил, че много руснаци са разочаровани от президента Владимир Путин и подкрепят идеята за възраждане на монархията. Самият той наскоро основа Монархическата партия в страната си.

Преди да се насочи към Кирибати, Баков е правил опити за възстановяване на монархията в Черна гора и на Островите Кук - страна в Южния Пасифик, владение на Нова Зеландия. Там не му провървяло. Но в Кирибати, изглежда предложението на Баков се разглежда сериозно.

Кирибати е единствената държава в света, която се намира едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Там се пресичат екваторът и антимеридианът, т.е. 180-ият меридиан, служещ като основа за промяна на датите. Кирибати е страната, която първа посреща деня.

Антон Баков смята да инвестира 350 милиона долара в Кирибати.

 Разстоянието между най-западната и най-източната точка на тази държава е около 4000 километра - колкото от Москва до Лисабон. Между най-северната и най-южната точка разстоянието е близо 2300 километра - колкото от Атина до Стокхолм. Въпреки това площта на Кирибати е само 812,4 квадратни километра. Тя е една от най-малките държави в света. Състои се от 33 коралови острова, от които са населени само 20.

Причината властите в тази държава да вземат насериозно идеята за възраждането на Руската империя е, че островите полека потъват. Страната е в отчаяно търсене на нови източници на доходи и място за преселване на нейните 107 000 жители. По тази причина Комисията по чуждестранни инвестиции на Република Кирибати разглежда предложението на руския монархист.

Само чрез свежи и големи инвестиции архипелагът може да получи необходимите му пари и да стане туристическа забележителност, заявил доскорошният президент Тебуроро Тито.