Руснакът Юрий Алексиев, юрист по образование и бивш адвокат, е може би типичен пример за бърн-аут, но се справя с отвращението си от градския живот по особено приятен начин. Превърнал се е в „хобит”, в модерен отшелник. Заселил се е в уютна землянка в горите край Москва и се грижи за себе си и заека Петрушка.

Младият мъж живее в относителен комфорт – разказва „Евронюз“, – взел е със себе си впечатляваща домашна библиотека от 4500 тома. След като насече дърва и се запаси с храна, Юрий няма друга работа освен да чете на заека си. А наборът му от книги привлича и много посетители, които по лично усмотрение могат да заменят неговите със свои – от „малка библиотека в гората“, както я е кръстил Алексиев.

Самият той се определя като „бездомен“, но смята, че „повечето хора, които живеят в градове, на практика също са бездомни – тъй като нямат собствени домове, а всичко, което могат да си позволят, е да наемат апартамент, стая или диван“.

Тази форма на съвременно отшелничество или дълготрайно скъсване със стреса на града е позната в много страни – и то най-вече сред младите професионалисти. Свързвана е най-често със стремежа към завръщане сред дивата природа и към по-простия, бавен, естествен начин на живот.

Площад Славейков