Тръмп. Тръмп. Тръмп. Не е за вярване, но 45-ият президент на САЩ хвърли голямата си сянка дори върху Супербоул, финалът в професионалната лига (НФЛ) по американски футбол на САЩ, най-голямото спортно събитие отвъд океана всяка година. 

Мачът между “Ню Инглънд Пейтриътс” и “Атланта Фалкънс” е в неделя срещу понеделник от 01:30 часа наше време на 72-хилядния стадион NRG в Хюстън, Тексас.

По това време на годината, поне за две седмици, преди и след сблъсъка почти цялото внимание е приковано в двубоя и съпътстващите го атракции. И тази година е така, но с отпечатъка на русия перчем на Доналд Тръмп. И неговите укази.

Миналогодишният Супербоул бе спечелен от "Денвър".

Главните герои трябваше да отговарят на въпроси за Тръмп на пресконференции. Постоянно. За политиката му и всичко останало. Да не говорим, че в момента няма по-подходящо място в Америка от Хюстън за организиране на протести срещу държавния глава. И те валят един след друг.

Това беше предвидимо. Но защо чисто спортната и шоубизнес страна на нещата се обвързва с Тръмп? Защо тези дни някои анализатори отчетоха, че милиардерът е първият президент от Ричард Никсън насам, свързан толкова много с един спорт и с един отбор?

“Патриотът” Доналд Тръмп

Новият властелин на Белия дом е фен на “Ню Инглънд”, тимът, който утре ще излезе на Супербоул за рекордния девети път и ще опита да го спечели за пети. По време на предизборната си кампания, а и след като спечели изборите, Тръмп даваше “патриотите” за пример. Как един спортен клуб трябва да служи като модел за успех и величие. Президентът е близък приятел със собственика на отбора Робърт Крафт, който беше сред спонсорите му в кампанията. И участва в един от баловете след инагурацията.

Това приятелство датира от години. Тези дни Крафт каза, че то се основава на лоялност и човечност. Той си припомни как след смъртта на съпругата си през 2011-а Доналд му звънял поне по веднъж седмично цяла година и опитвал да го разведри. Често го и навестявал. Такова нещо не се забравя, обясни бостънският богаташ.

Робърт Крафт.

И нещо забавно (може би не толкова за Крафт), което беше припомнено тези дни. През 2005 г. бизнесменът е на посещение в Русия, където се среща с Владимир Путин. И му показва един от шампионските си пръстени от Супербоул - от 2004 г. Неизвестно как бижуто на стойност 25 000 долара преминава в ръцете на руския президент. Той го пробва и то остава завинаги негово притежание.

После Крафт каза официално, че Путин бил откраднал пръстена. Според американски медии, от администрацията на Джордж Буш го посъветвали да се опровергае: подарил го е. Самият Путин отрече кражба. Сега на дневен ред са шеговити въпроси дали пък Крафт няма да използва Тръмп, за да направи последен опит да си върне една от най-ценните придобивки?

А Доналд Тръмп е приятел също с треньора на “патриотите” Бил Беличик и с куотърбека (най-важният играч) Том Брейди. Те двамата и Робърт Крафт са хората, направили от “Пейтриътс” най-успешната спортна династия в Америка за последните 15 години.

Брейди подкрепи Тръмп миналата есен. Двамата разговарят по телефона понякога. Но на официалната среща с медиите преди Супербоул, която е повече шоу, Том и наставникът му Беличик отказаха да говорят за президента и неговата политика. Категорично. Те са в Хюстън да играят футбол, не за друго.

Том Брейди.

“Ню Инглънд Пейтриътс” е повече мразен, отколкото обичан клуб в Америка. Защото е успешен. Том Брейди има всичко, включително моделът Жизел Бюндхен за съпруга. Бил Беличик е почти постоянно намръщен и понякога безпардонен с пресата. Оприличават двамата с императора от “Междузвездни войни” и Дарт Вейдър. Има си и конкретни причини - “Ню Инглънд” няколко пъти наруши феърплея в последните години на решителни мачове. То не беше забранено шпиониране на съперниците, умишлено спаднали топки за по-добър захват на куотърбека…

А сега и Тръмп. Да, Америка е поляризирана и по отношение на един от най-доминантните отбори в спортната си история.

Но не всички в тима от Бостън са фенове на Тръмп. Нападателят Мартелъс Бенет каза, че ако “Ню Инглънд” спечели титлата ще бойкотира традиционното шампионско посещение в Белия дом, защото “не подкрепя човека там”.

“Соколите” са на финал едва за втори път

От другата страна е симпатичният “Атланта Фалкънс”, който за разлика от именития си опонент е едва за втори път на Супербоул. През 1999 г. тимът излезе като тотален аутсайдер срещу “Денвър Бронкос” в Маями и бе сразен с 19:34. 

Мат Райън.

“Соколите” тези дни получават подкрепа, за която дори не са мечтали. Анти Тръмп. Като изключим това, отборът имаше сензационно добър сезон. Подобно на “Пейтриътс”, разчита на страхотно нападение, което носи точки чрез много атрактивен и помитащ съперниците стил. Куотърбекът на “Атланта” Мат Райън най-вероятно ще бъде избран за Най-полезен играч на редовния сезон (MVP).

Двамата с Брейди са близки, пишат си sms-и, чуват се по телефона. Онзи ден се прегърнаха топло и побъбриха.

Треньорът на “Фалкънс” Дан Куин пък има да си връща на “Пейтриътс” за загуба на Супербоул - през 2015 г. Тогава той беше наставник на защитата на “Сиатъл Сийхоукс”, който падна драматично на финала в Аризона с 24:28. В последните секунди.

Още Тръмп, рекламите, ХТЕ...

Неутралните фенове на играта просто се надяват на един хубав и равностоен финал, в който атакуващият футбол да тържествува, а победителят да не е ясен още след първото полувреме. Националната футболна лига изпраща най-лошият си сезон от много години насам. Цяла есен падаха тв рейтингите, а стадионите не бяха толкова пълни. 

Според анализатори основната причина са… президентските избори. Винаги когато американците избират държавен глава, ставало така. Тоталното поляризиране покрай вота през 2016-а усилил ефекта.

Има обаче и други причини. Сезонът като цяло бе скучен, а новите герои не са много. Дори непознавачите лесно биха предвидили, че “Ню Инглънд” ще стане №1 в Американската конференция и ще отиде на финал. “Атланта” е приятната изненада в Националната.

Американският футбол е атрактивен, но понякога и жесток спорт.

Повечето плейофи също преминаха неравностойно, фаворизираните отбори печелеха с лекота.

Още нещо, за което НФЛ не иска и да чуе и се бори яростно с тези твърдения: започна да се усеща негативната тенденция от заболяването Хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ). 

То бе открито преди няколко години - получава се от ударите в главата, водещи до сътресения на мозъка. Изходът винаги е смърт - след дълга агония. Гледайте филма Concossion с Уил Смит и много неща ще ви станат ясни. Не малко хора в Америка не се вълнуват по същия начин от американския футбол. Не искат децата им да се занимават с този спорт. А състезатели в разцвета на силите прекратяват кариерите си.

Ала Супербоул е като "ден година храни" за бизнеса покрай американския футбол. 30 секунди тв реклама по канала “Фокс” се търгуваше по около 5 милиона долара. Телевизията спря някои клипове заради “некоректни политически послания”. И за една от големите атракции на финала има интрига - дали и доколко спотовете ще засегнат психозата “Тръмп”.

Брейди (вдясно) и Райън се прегърнаха в понеделник на срещата на двата отбора с медиите.

Шоуто на Лейди Гага

Подвластна на тази психоза е и Лейди Гага - тя ще пее в шоуто на почивката. Каква ирония - родената с името Стефани Джоан Анджелина Джерманота е сред звездите, които най-често и остро критикуват Тръмп в социалните мрежи.

Но не си мислете, че НФЛ си я е избра заради това - ангажиментът стана още през септември миналата година. 

И Гага трябваше да отговаря на въпроси ще отправи ли послания към президента в своя “пърформанс”, който ще трае 15-20 минути. Тя отговори леко завоалирано:

“Единствените послания, които ще отправя са тези, които отправям през цялата си кариера. Вярвам в една страст за включване на всички. Вярвам в духа на равенството и че духът на тази страна е за любов, взаимопомощ и доброта. Изпълнението ми ще отстоява всички тези философии.”

Говори се, че в шоуто на ексцентричната русокоска ще се появи и Бионсе. И двете бяха на миналогодишния Супербоул в Сан Франциско - Гага пя химна, а приятелката й предизвика много полемики с изпълнението си на почивката.

Лейди Гага на пресконференция преди мача.

Певицата и балетът ѝ се появиха на терена с кожени облекла, силно напомнящи на дрехите на организацията Black Panther Party (BPP), или "Черните пантери", съществувала официално до началото на 80-те години. Бионсе и компания се подредиха като Х на игрището - в чест на Малкълм Х. Също така вдигнаха юмруци във въздуха - знакът на членовете и симпатизантите на партията.

Хубавицата изпълни сингъла Formation, който пък е посветен на основаното през 2013 г. движение Black Lives Matter.

Всичко това предвещава един интересен и вълнуващ Супербоул. Може да не сте фенове на играта, но има защо да гледате.