"Живеем в две Българии - официална и паралелна, виртуална и реална."

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в словото си пред конгреса на партията, перифразирайки бившия генерален секретар на  БКП Тодор Живков.

"Народите поискаха да участват във вземането на решения, не да бъдат потърпевши. БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев. Вие направихте възможна тази победа, благодаря ви. Нека покажем уважение към онези над 2 млн. българи, които ни повярваха. Нека убедим останалите, че ние сме промяната", каза тя.

Нинова отбеляза, че България е на първо място по корумпираност в ЕС. По повод политиката на правителството на ГЕРБ за запазване на санкциите срещу Русия тя заяви:

"Тук ще замълча, пред величието на Шипка можем само да замълчим."

Думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от залата. Според Нинова БСП предлага план за България, докато ГЕРБ предлага "доктрината Борисов", Според нея целта на БСП е да се съхрани българщината, а тяхната цел е 1 млн. гласове на изборите.

"Народ или гласове? Хората да изберат", зяви лидерката на столетницата.

Нинова се обяви за решителни действия срещу мафия и престъпност.  достъп на здравеопазване на всички граждани, икономическо развитие.Според нея мафията и корупцията си имат своя паралелна държава. Според нея българите плащат от джоба си над 2 млрд. лв  годишноа за здраве, на 1,5 млрд. за образованеи, над 3 млрд. на монопоиои и кртели, 1 млрд. подкпи на администрация.

"10 млрд. на паралелната държава. Това е по 400 лв. на семействи. Това е резултатът от прехода. Ние ще закрием тази паралелна държава. Ще положим основите на друга, в която държавтаа има своята роля в икономиката", заяви Нинова.

В словото си Нинова до голяма степен повтори акцентите в предизборната платформа на БСП. Тя се обяви за специално законодателство за предприятия с над 50% държавно или общинско участие и създаване на фонд "Индустрия" с 500 млн. лв. капитал за дялово финансиране на предприятия, които покриват определени критерии. Тя заяви желание и за увеличаване на капитала на фонд "Иновации" до 150 млн. лв. Лидерката на столетницата заяви нулев данък печалба за стартиращи фирми на хора до 35 години. 

В платформата на БСП е записана още държавна подкрепа за проекти като Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене".

Социалистите предвиждат и обвързване на ръста на миналата работна заплата с този на средната. Нинова заяви, че ако служебното правителство не го направи, то БСП, ако дойде на власт, ще премахне пръстовите отпечатъци за регистрация нв болниците.

Тя се обяви за пълноценно членство на България в ЕС, но и за конкретни инициатив и стъпки за отпадане на ссанкциите срещу Русия.