"Най-голямата ми мечта е да спечеля турнир от Големия шлем. Искам това още от малък. А един ден, кой знае, защо да не стана номер 1 в света. Това е в обсега ми", обяви Григор Димитров по време на пресконференцията си преди турнира "Гаранти Коза София оупън" в столичната зала "Арена Армеец".

Гришо пристигна вчера в България, придружен от приятелката си Никол Шерцингер. Той вече направи две тренировки в залата, а след днешната застана пред десетки български журналисти.

Малко по-късно днес бе теглен жребият за основната схема. Първият мач на Гришо пред родна публика в турнира (и от зимата на 2013 г. в България) ще е в четвъртък. Той ще се изправи срещу победителя от двубоя Йежи Янович (Полша) - Дуди Села (Израел), вероятно от 17:45 часа. При победа Димитров ще се класира за четвъртфинал, където най-опасен опонент изглежда Филип Колшрайбер (Германия). 

Голямата новина е, че Григор попадна в една половина на схемата с водача Доминик Тийм (Австрия, №8 в света) - сблъсък между тях е възможен на полуфиналите. Димитров преодоля Тийм в Бризбън през януари, а след това спечели надпреварата.

Междувременно става ясно, че Димитър Кузманов ще премери сили с холандеца Робин Хаасе, а Александър Лазаров ще играе с Раду Албот (Молдова). Победителят от втория сблъсък излиза срещу Давид Гофен (№2 в схемата). Четвъртият българин - 15-годишният Адриан Андреев, започва от квалификации в неделя.

Димитров закъсня с 20 минути за пресконференцията, за което се извини. И благодари за интереса.

Григор потренира преди пресконференцията.

На въпрос какво е подобрил в играта му треньорът Дани Валверду, най-добрият ни тенисист отвърна следното:

"Не съм спирал да работя. С Дани започнахме в средата на миналата година и се фокусирахме върху важните неща. Че е важно да се печели и да мога да нагаждам играта си спрямо обстановката, настилката и противника. Не спирахме да тренираме дори в почивни дни, а понякога и след мачове. Започнах да ставам по-уверен и да се наслаждавам на тениса във всеки един момент."

На 13-14 години Григор обещава на своя баща - неговият първи треньор, да стане най-добрият в света. Чувства ли, че вече е изпълнил това?

"Не. В момента се наслаждавам, изживявам мечтата си да печеля турнири и да се съревновавам с най-добрите. В средата на кариерата си съм. Това е дълъг път. Най-важното в момента е да се концентрирам върху играта си."

Димитров добави, че вече е забравил паметното си участие на "Аустрелиън оупън". И се е настроил за софийския турнир, който се организира за втора поредна година и е от серията АТП 250. Той даде добра оценка на настилката в "Арена Армеец".

"Тази година програмата ми съвпадна с турнира в София. У дома винаги е хубаво. И аз се вълнувам, знам, че очакванията са големи. Това не е лошо. Гордея се, че съм българин. Ще дам всичко от себе си. Нямам значение къде е турнирът, излизаш на корта и играеш", каза още Гришо.

Най-добрият ни тенисист в историята подчерта, че винаги е готов да помага на младите състезатели в България - било то със съвет или с нещо друго. Вчера, малко след като пристигна на родна земя, Димитров тренира заедно с 19-годишния Александър Лазаров, който получи "уайлд кард" от организаторите.

Една от крилатите фрази след епичния полуфинал срещу Рафаел Надал бе на Борис Бекер, бивш треньор на Новак Джокович: че вече е фен №1 на Григор Димитров. Дали българинът обмисля да прибави германеца към своя щаб?

"Ние се засякохме с Борис в Мелбърн и разговаряхме, отвърна Гришо. - Но в моя тим се развили силна връзка помежду си. Всеки си знае работата, фокусирани сме. Няма смисъл да се прибавя нов човек."

В първите дни след полуфинала с Надал българинът още 20-30 пъти е "изиграл" мача главата си. И е стигнал до извода, че е дал всичко от себе си. Поради това е доволен от представянето си срещу носителя на 14 титли от Големия шлем. 

"Усетих себе си, обясни хасковлията. - Какво ми каза Рафа след мача? Да подължавам в същия дух. И че един ден ще спечеля турнир от Големия шлем. След мача получих много мил sms от Роджър Федерер. Почувствах се много горд и щастлив, дори само като фен на тениса. Какво точно ми написа Роджър? Няма да ви кажа (с широка усмивка). Мечтата ми беше да играя срещу него на финал."

Григор смята, че отличната му форма се дължи на това, че вече е постоянен по време на мач. От началото на годината в много от мачовете е надиграл тактически своите съперници, като е предугаждал техните ходове. Вземал е правилните решения. Движил се е добре по корта, дори в първия турнир в Бризбън - веднага след края на подготовката. Подобрението във всички компоненти е с малко, но дава резултат. Оттам се повишава самочувствието и увереността.

В София Димитров може да срещне двама съперници, с които игра от началото на годината - Давид Гофен и Доминик Тийм, който е водач в схемата като №8 в света. Гришо увери, че не подценява нито един съперник и винаги излиза на корта пределно мобилизиран.

Имаше и предпазливи въпроси за присъствието на Никол Шерцингер в София. Дали идването й тук е знак за нещо?

"Знак? Тук съм, за да играя, всичко друго има второстепенна роля. Няма значение кой седи на трибуната от гледна точка на моята мотивация. Тя зависи само от мен. На корта си сам. Никой няма да ти даде мача просто така."

Нямаш друг избор, освен да забравиш и да продължиш напред. Така Димитров отговори на въпрос как е преодолял загубата си на финала на турнира в Истанбул през миналата година, когато загуби спечелен мач и потроши няколко ракети. Вече е забравил и победите си в Австралия.

Григор Димитров не е планирал да играе за България на "Купа Дейвис" през април. Той не счита, че заради отказа му през миналата година е имало проблем. Пожелава късмет на националите и ги подкрепя. 

За финал той прие констатацията на журналист, че от ефектен състезател е станал ефективен.

А всичко завърши със селфи, за което самият Григор помоли журналистите:

"Съберете се, за да се снимаме".

 От обратната страна на телефона му пък се видя българският герб.