Провеждащият се през този уикенд конгрес на БСП е изключително обезпокоително събитие. Безпокойството добива размерите на паника, ако се вярва на социолозите, че точно тази партия ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори.

В началото на конгреса доклад изнесе лидерът на партията Корнелия Нинова. В него тя изчисли, че паралелната държава България - разбирай държавата, създадена от мафията - струва 10 млрд. лв. и заяви, че БСП ще я закрие. Не каза обаче нито дума за това дали БСП е наясно със своята част от отговорността за сътворяването на паралелната държава. В годините на прехода тази партия бе достатъчно дълго на власт. И официално, и неофициално. Със сигурност отговорността за "паралелната държава" е и нейна, при това в най-голяма степен.

Изказванията от трибуната, последвали словото на Нинова, бяха още по-забележителни. Особено онова на Светлана Шаренкова, която поиска БСП още сега да признае, че Крим е руски и да обещае, че ако дойде на власт, ще наложи вето в ЕС на санкциите срещу Русия. Добре, че някой я прекъсна, защото, както беше тръгнала Шаренкова, щеше на хариже на Русия не само северния бряг на "коремчето на Руския мечок", както е известно Черно море. А може би дори западния му бряг, който по една случайност съвпада с източната граница на България. Но какво пък толкова всъщност? Нали имаме специални отношения с Русия! Нали сме братя славяни и православни християни! По-страшни от изказването на Шаренкова бяха само аплодисментите, с които то беше прието. Европейски социалисти? Не, съветски!

В залата се чуха изказвания БСП да се обяви категорично за въвеждане на прогресивно-подоходно облагане и да не шикалкави по темата, както прави настоящото ръководство. Тези гласове не бяха възприети. Така и не стана ясно защо ръководството на БСП се срамува да агитира активно за тази наистина лява идея, предполагаща истинска европейска социална солидарност. Със сигурност е по-добре и за партията, и за България, ако социалистите се съсредоточат върху нея. А не да записват в предизборната си платформа, че постиженията на социализма не трябва да бъдат отричани - предложение, което бе прието. Или да се чудят как по-добре да обслужат Москва.

Защитниците на прогресивния данък са аргументираха, че истински левите идеи се пропагандират от патриотите и Веселин Марешки. Вярно е, при това им носи успех. На първия тур на президентските избори Красимир Карачанов и Марешки събраха общо близо 1 млн. гласа. А БСП отдавна не е имала толкова.

Днес предстои конгресът да обсъди и най-вероятно да приеме промени в устава. Най-дискутираната тема в тях са предвидените ограничения за това колко мандата можеш да бъдеш депутат от БСП. Ръководството предлага три мандата, което на пръв поглед звучи логично и аргументирано. Обновление е нужно на всяка партия. От друга страна обаче, разликата между младия глупак и стария глупак е само във възрастта, както заяви един от делегатите. За отбелязване е изказването, направено от Янаки Стоилов, който според тези ограничения повече няма да бъде депутат. Той изтъкна, че в партията вземат превес бизнес социалистите. И май е прав. Защото нищо чудно обновлението на БСП да се изчерпа с Георги Гергов и Бриго Аспарухов.

Баналното клише, че БСП нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила, продължава да важи с пълна сила. А твърдението, че гласът за БСП всъщност е протестен вот, е лишено от всякаква логика. До изборите няма много време. И да се очаква, че партията дотогава ще се промени, е илюзия.