Режисьорът на мюзикъла La La Land спечели голямата награда от Режисьорската гилдия на Америка, малко преди церемонията по Оскарите по-късно този месец. Деймиън Шазел коментира, че с работата си е целял да „възхвали мечтаенето“.

В своите речи той и много други режисьори коментираха и забраната за пътувания на Доналд Тръмп. Шазел се изказа ласкаво за иранеца Асгар Фархади, който заяви, че няма да присъства на Оскарите, и добави, че зачеркването на кинаджии е „анти-изкуство“.

Миналия месец La La Land подобри рекорда за най-много награди „Златен глобус“ – със седем.

В своята реч Алехандро Иняриту, който спечели отличието миналата година за „Завръщането“, нарече настоящата политическа ситуация в Щатите „лош римейк на една от най-лошите истории на миналия век“.

Сред другите победители сега бе и Гарт Дейвис за своя „Лъв: Стъпки към дома“, в категорията за първи пълнометражен филм. Заглавието разказва истинската история за индиец, който се губи като дете и 25 години по-късно използва Google Earth, за да открие родното си място и истинската си майка – без да знае имената им.

На церемонията Ридли Скот, режисьор на филми като „Пришълецът“, „Блейд Рънър“ и „Гладиатор“, получи 35-ата почетна награда на гилдията.

Площад "Славейков".