"Реформата" на Петър Москов е нереформа. След него здравната система е затънала с 411 млн. лв., дългове, имаме рекорден брой чакащи в централизирания регистър, а закупените апаратури и софтуер за пръстовия идентификатор най-вероятно отиват на боклука.

Това стана ясно от интервю на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев пред бТВ тази сутрин. През повечето време той наричаше предшественика си "този човек" и няколко пъти каза, че Москов "трябва да дава отговори" (ексминистърът вече е клиент на прокуратурата по дело за ваксини от Турция, б.р.).

От административните актове на МЗ 31 са оспорени във ВАС, 21 не са издадени, а 9 са забавени, каза Семерджиев и определи това като "нормативен хаос" и "административна безпомощност".

Той каза, че в резултат имаме намаляване на достъпа до здравеопазване и следователно увеличаване на чакащите - за първи път в историята на България имаме над 3500 души централизирана листа на чакащите.

Семерджиев твърди, че това е причината да има увеличена обща смъртност през мандата на ГЕРБ. На забележка на водещия, че не може да обвинява за смъртността един министър, Семерджиев отговори: "Не, напротив! Положителният тренд на здравните показатели от 2000  г. насам бяха пречупени и се сринаха през 2015 и 2016 г."

За любимия на Москов пръстов отпечатък той каза, че преди всичко е незаконен (макар че е отменен само на 3-членен състав на ВАС, а се чака обжалването, б.р.).

Москов твърди, че е спестявал по 1 млн лв. на ден през ноември, когато пръстовият идентификатор беше въведен, но всъщност тогава разходите са увеличени със 112 927 лв., каза още новият здравен министър.

Напротив – надзорът на касата е взел решение под негов натиск да намали лимитите на болниците, за да отчете икономии.

И затова със 72 млн. лв. дефицит тръгваме през 2017 г.  Това му позволи м.г. да бъде отчетена едва ли не като балансирана, но не е така, сметна Семерджиев.

На въпрос какво първо ще предприеме по въпроса, той отговори:

Ще се срещна с 6-те заинтересовани страни по делото и ще потърся механизъм това недоразумение да бъде спряно.

Той каза, че болниците са били принудени да купуват средно над 10 скенера, а НЗОК била принудена "силово" да закупи софтуера. На въпроса на водещия - "Наистина ли всичко отива в кофата", Семерджиев косвено потвърди, като отговори:

Слава Богу, не са похарчени много пари - едни 477 000 за софтуер... Този, който е направил незаконен разход, трябва да отговаря това - за пореден път намекна служебният министър.

Това, което предстои да стане, не е просто отмяна на една концепция, а замяната й с  друга – електронна здравна карта.

Кадрилите, които предприе в министерството и НЗОК, той нарече "не реваншизъм, а възстановяване на справедливостта".

След смяната на директорите на "Св. Иван Рилски" и "Св. Анна"  дълговете на едната болница нараснаха 3, на другата 4 пъти (Семерджиев върна на работа старите директори преди дни, б.р.). През 2014 г. на първата са били 3,510 млн. лв., а в края на 2016 г. - 16,689 млн. На "Св. Анна" през 2014 г. - 5 млн, а през м.г. - 14,384 млн.

Освен това, ако си спомняте, тогава той не само уволни хората, а ги даде на прокурор. В крайна сметка след година се установи, че няма нищо.

Той изреди и общите задължения на държавните болници - 2014 г. - 342 млн., лв., 2015-а - 386 млн. лв., а през последната 2016 г. - 411 млн. лв., от които 149 са просрочени.

Семерджиев посочи общ отрицателен финансов резултат на 65-те държавни болници, който от 17 млн. през 2014 г. е нараснал на 18,394 лв. през следващата 2015 г.

Ако си спомняте, когато стана министър, той назначи съветничката си от политическия кабинет за подуправител на касата – сега имаме възстановяване на справедливостта, оправда уволненията министърът.