"Обединение ДОСТ" на партия НПСД, която бе част от Реформаторския блок, и на партия ДОСТ с лидер Лютви Местан ще се бори за три неща - "демокрация без сараи", "евроатлантизъм" и "единна, неделима България със свещени граници и неделимост". Това обявиха лидерите на двете формации в новата коалиция Орхан Исмаилов и Местан на съвместна пресконференция.

По думите на Местан, който беше лидер на ДПС, преди да бъде изключен, "образуванието "сараи" прониква все по-дълбоко и разяжда демократичната тъкан на обществото", никой за 27 години не е могъл да се справи, затова премахването му е повече от политическа цел. Той го нарече мисия. 

"Обединение ДОСТ" е носител на модерния граждански патриотизъм, ще защитаваме смело език, име, религия и култура и неприконсновеността, териториалната цялост, свещеността на границата на единна и неделима България. Коалицията е носител на нов демократичен ресурс, който ще развива потенциала България да се развива като евроатлантическа страна", обясни Местан. 

И Местан, и Исмаилов обявиха, че внушенията, че решенията в партиите им зависели и се ръководели от "чужди държави", нямат никаква стойност и връзка с реалността. Но Местан добави:

"Да, ние ще работим за активен стратегически диалог между България и Република Турция. Това е 16-ата икономика в света, ние граничим с нея, там живеят стотици хиляди български граждани, изселени от комунистическия режим. Тази страна води война с тероризма, приютила е близо 4 милиона бежанци, задържа ги на своя територия, като се грижи за тях и така осигурява сигурността и на България, и на ЕС. Няма да нося комплексите на определени български политици по отношение на Турция. Но ако някой привижда в тов протурски настроения - жив и здрав да е."

Лидерът на НПСД каза, че до "Обединение ДОСТ" се е стигнало, защото структурите на партиите по места са поискали това.

"Имаме една и съща ценностна система, защитаваме евроатлантически ценности, ние се утвърдихме като дясна партия. Бяхме в съюз с десноцентристки формации. С колегите от десните партии ще имаме стратегическо сътрудничество", каза още Исмаилов.

Той обясни, че коректно е информирал лидерите в Реформаторския блок за преговорите с ДОСТ, формацията му не е играла задкулистно, а след това отрече "глупостите", че предишният лидер на НПСД - Корман Исмаилов, се е оттеглил от лидерския пост заради нежелание да се работи с ДОСТ. 

Местан на свой ред също пожела успех на всички десни парти и формации и добави, че "демокрация без сараи" също е много силно дясно послание.

"Ние сме амбицирани да сме в следващия парламент като нов демократичен ресурс и да спестим на България риска да се отклони от своя евроатлантически път. Не бихме затруднили образуване на евроатлантическа коалиция с каквито и да било непремерени претенции за власт", каза Местан.  

На въпрос защо "демокрацията без сараи" е изведена като приоритет, щом той самият беше лидер на ДПС повече от 2 години, лидерът на ДОСТ заяви, че ако е бил част от този модел, нямало да го отстранят "по този тоталитарен начин" от движението, защото там си пазят хората, които са част от "системата сараи". И припомни, че в деня на изключването си е заявил: "Днес се сдобих със свободата си."