Левият министър-председател на белгийския регион Валония смята, че България, Румъния, Полша и Унгария нямат място в Европейския съюз, пише френският всекидневник "Монд".

Самоопределяйки се като "убит федералист", Манет, цитиран от вестника, казва, че "един Полекзит, Унгекзит, Румекзит и Булекзит са желателни".

От началото на серията кризи в ЕС белгийските лидери често призовават за по-малка и по-интегрирана Европа, основаваща се на 19-те държави от Еврозоната. 

Такива изказвания са правили предишният федерален министър-председател, социалистът Елио ди Рупо и сегашният Шарл Мишел, който е либерал.

Манет се надява, че преговорите за излизане на Британия от ЕС могат да освободят съюза и от други негови членки, например Дания и Швеция, които не участват в общата валута, и някои централно- и източноевропейски държави. Те трябва по думите му да договорят споразумения за свободна търговия с ЕС, но да прекратят членството си в него.

Манет се самоопределя като "може би първия евроскептик социалист". Позицията му се различава диаметрално от тази на европейската левица. Министър-председателят на федерацията Валония-Брюксел Руди Демот, който е женен за българка, се е дистанцирал от декларациите на Манет, пише "Монд".

Името на Манет нашумя извън понякога оперетната вътрешна политика на Белгия, когато Валония се опита да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) в края на миналата и в началото на тази година, но успя само да го забави. Валонците искаха допълнителни гаранции, че техните социални и екологични стандарти, обществените услуги и земеделие няма да бъдат заплашени.

"Монд" напомня, че Манет е бивш шеф на институт по европеистика в Свободния университет на Брюксел.