България вече е получила 155 милиона евро от обещани общо 160 милиона евро извънредна помощ от европейския бюджет, за да засили мерките срещу нелегалната миграция, съобщи днес Европейската комисия.

Днешният транш от 6,1 милиона евро се дели на две: 3,6 милиона евро от него ще послужат на Международната организация по миграцията (МОМ) да се погрижи за непридружаваните деца сред мигрантите, за доброволни връщания и реинтеграция, както и за информационна кампания и правна помощ. С други 2,5 милиона евро МОМ се очаква да допълни досегашните действия на българското МВР по управлението на миграцията и убежището.

Тези пари се прибавят към получена от миналия октомври насам извънредна помощ от ЕС във връзка с миграционната криза за общо 149 милиона евро. Съюзът реши да я отпусне по молба на българското правителство на извънредна среща на върха на ЕС в Братислава на 16 септември м.г.

Отделно досега България е получила предварително планирани 91 милиона евро европейски средства в областта на опазването на границите, миграцията и убежището от многогодишния бюджет на ЕС за 2014-2020 г., съобщи комисията.