Защо съобщенията, изписани на български език, са двойно по-скъпи, отколкото тези, изпратени на латиница? Дискриминират ли мобилните компании българите, като ги карат да плащат повече за есемеси на кирилица? Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз, коментират потребители във фейсбук. Защо тогава се получава това разминаване и се плаща двойно?

Писането на съобщения на латиница е по-евтин вариант, потвърждават от Комисията за регулиране на съобщенията. 

Дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино, обяснява Веселин Божков, председател на Комисията пред БНР.

Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница. Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица - автоматично започва ново съобщение. 

Божков добавя, че с 16 бита се кодират и есемеси на гръцки, както и на азбуки, които имат допълнителни символи на латиница - такъв е случаят в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, прибалтийските държави и т. н.

Той твърди, че мобилните оператори са се съобразили и са обявили информацията колко струват съобщенията на латиница и на кирилица.