Притежателите на британски карти за мобилни телефони ще продължат да плащат такси за роуминг, когато пътуват до ЕС след "Брекзит", съобщи в. "Гардиън".

Такова е мнението на комисията към Европарламента, помогнала за изработването на закона, според който роумингът в Съюза трябва постепенно да отпадне.

От 2019 г. туристите и бизнесмените от Обединеното кралство ще плащат високи такси, ако използват мобилните си телефони в ЕС. Това ще стане реалност, ако Лондон дотогавна не постигне благоприятно споразумение по въпроса с Брюксел.

През миналата седмица Еврокомисията обяви, че от 15 юни потребителите ще могат да се обаждат, да изпращат SMS или да сърфират с телефоните си на същата цена като в своята страна, когато пътуват из ЕС. Мярката, чието изработване отне години, значително ще намали стойността на пътуванията зад граница.

Отпадането на роуминга обаче няма да важи за гражданите на Великобритания след излизането на страната от ЕС. Това сочи изтекъл в публичното пространство анализ, цитиран от "Гардиън".

Документът бил изготвен в началото на този месец от Комисията по индустрия, изследвания и енергетика към Европарламента. Той бил подкрепен от евродепутатите. В него се изтъква, че регулацията за роуминга повече няма да важи за Великобритания, което ще се отрази на пътуващите по бизнес и други дела до и от Обединеното кралство. Ще бъдат необходими преходни разпоредби.

През последните години ЕС постепенно принуди телекомите да намалят таксите си за роуминг. Други компании доброволно ги премахнаха още преди настъпването на края му тази година.