Снеговете се топят, идва краят на зимата, таваните в културата протекоха. След падналите части от стъкления покрив в Народната библиотека, в Етнографския музей наредиха кофи под капчуците в залите. А днес открихме, че и фасадата на Националната галерия, филиал Двореца, се руши. Няколко големи парчета мазилка вляво от централния вход са се откъртили и са паднали на тротоара от височина 4-5 метра, за късмет – не върху главата на някой любител на българското изобразително изкуство. А можеше и това да се случи, но часове по-късно достъпът бе ограничен – опасното място вече е оградено с лента. Изглежда, преди да се откъртят, никой не е видял, че по фасадата вървят пукнатини.

Преди няколко години на „Алабин“ падна цяла сграда, преди ден в тунел на автомагистрала „Хемус“ – част от осветително тяло… Но за разлика от тези два фатални случая, Дворецът бе реновиран съвсем скоро. След поредица от ремонтни и реставрационни дейности, в средата на 2012 г. сградата бе открита тържествено с присъствието на тогавашния премиер Бойко Борисов и четирима министри, най-горд от които изглеждаше Вежди Рашидов. В края на миналата година, в голямата цяла на Двореца, точно преди да връчи „Златен век“ на бившия началник в Шести отдел на ДС, министърът на културата отново не пропусна да се похвали с великолепния ремонт, който е направил.

Вината обаче надали е само негова: Дворецът бе подложен на поредица от ремонтни действия, започнали още в края на 90-те, когато е извършена основна реставрация на покрива на източното крило на сградата по Европейска програма за реставриране на паметници на културата RAFAELLO. През 2001 г. – 2003 г. са реставрирани фасадите на източното крило, финансирани с дарения от Фондация „Месершмит“, Германия. От 2003 до 2009 г. са възстановени централните кули, част от залите, централното стълбище и експозиционни площи от източното крило на сградата, също западната и северната фасада на централното крило. Тези консервационно-реставрационни работи са по проекти на „ЕКСА“ АД с главен проектант арх. Константин Пеев.

Междувременно от екипа на галерията вече разпратиха писмо до медиите, в което хвърлят вината за рушащата се фасада на Двореца на „продължителните студове и бързо-топящата се снежна покривка“. От писмото разбираме, че компетентните органи вече са алармирани за „реалното състояние на тази знакова от архитектурна, историческа и културна гледна точка сграда и сме пристъпили към адекватни и бързи действия за нейното незабавно обезопасяване“. Обещават, че след възстановяването на общото състояние на фасадата – веднага да ни поканят, за да ни уверят в „професионално и отговорно извършените действия“.

Но понеже в писмото не пише нищо за това – да съобщим за още един проблем: почти по цялата си дължина е напукана и мазилката на цокъла, имитираща гранит – на места толкова жестоко, че се виждат тухлите. Надяваме се, че и това ще бъде поправено заедно с мазилката – преди да е паднала изцяло. Изглежда, когато са правили ремонта, са повярвали на най-крайните прогнози за глобалното затопляне, според които вече трябваше да живеем в субтропически климат.

 "Площад Славейков"