Димитър Кузманов и Александър Лазов записаха първата и единствена засега българска победа на тенис турнира "Гаранти Коза София оупън". Те победиха с 6:4, 6:7 (9), 10:7 Ариел Бехар (Уругвай)/Андрей Василевски (Беларус) в среща от първия кръг в схемата на двойки. И се класираха за четвъртфинал.

Кузманов и Лазов можеха да затворят срещата в два сета, но в тайбрека на втората част пропуснаха два мачбола. Успехът гарантира на Мико и Сашо 45 точки за ранглистата. Българите взеха сладък реванш за отпадането си на старта в София миналата година, когато пропуснаха мачбол срещу бъдещите шампиони - холандците Коолхоф и Миделкооп. 

Техните следващи съперници ще станат ясни във вторник и ще бъдат определени от двубоя Робин Хаасе (Холандия)/Филип Пецчнер (Германия) - Мате Павич (Хърватия)/Александер Пея (Австрия). 

Във вторник Кузманов ще започне и участието си в схемата на единично. Негов съперник в първи кръг е опитният холандец Робин Хаасе. 

„Щеше да е много неприятно, ако за втора поредна година трябваше да говоря с журналисти след загубен мач с изпуснат мачпойнт. Много сме радостни, че успяхме да спечелим“, каза Александър Лазов. 

„В един момент от мача и на двамата ни минаваха такива мисли, особено след втория сет. Но това, че останахме позитивни и приехме нещата спокойно, продължихме да се борим до края и ни донесе победата. Това е реванш за това, което се случи миналата година“, допълни Кузманов.

Малко след това 19-годишният Александър Лазаров отстъпи пред Раду Албот (Молдова) с 6:7(0), 2:6 в мач от първия кръг на основната схема. Лазаров получи "уайлд кард", както и през миналата година, когато обаче отпадна още в първия кръг на квалификациите.

Днес българинът имаше идеален шанс да спечели първия сет, но при 5:4 бе пробит, а сервираше за сета. Стигна се до тайбрек, в който Албот спечели на нула. Във втората част той не срещна особени трудности и във втория кръг ще играе с №2 в схемата Давид Гофен (Белгия), 11-ият в световната ранглиста. 

А двама „щастливи губещи“ намериха място в основната схема на Garanti Koza Sofia Open.

Поставеният под №7 в основната схема Маркос Багдатис от Кипър се оттегли. Приятелят на Григор Димитров е получил травма в стъпалото, което го е принудило да се откаже. Вместо Багдатис в схемата щастливо влиза сърбинът Марко Тепавац, който загуби днес във втория кръг на квалификациите от Максимилиан Мартерер (Германия) с 6:7(4), 5:7.

Вместо отказалия се вчера Филип Колшрайбер (Германия) пък напред продължи Теймураз Габашили, който загуби от Даниел Брандс (Германия) с 4:6, 6:3, 4:6 в пресявките. Руснакът също намери място сред 28-те в основна схема с голяма доза късмет..

В останалите два мача от финалите на квалификациите Матиас Бург (Франция) победи Филип Краинович (Сърбия) със 7:6(7), 6:4, а Седрик-Марсел Щебе (Германия) отстрани Милян Зекич (Сърбия) със 7:6(4), 6:0.

Тази вечер е официалното парти на тенисистите. Всички се питаха дали Григор Димитров ще се появи с Никол Шерцингер.