Седем основни причини нарушават правото на гражданите на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, констатира Инспекторатът към ВСС. При проверка на 139 заявления за бавно правосъдие в периода 1 октомври - 31 декември 2016 г. 92 от тях са намерени за основателни, съобщават от ИВСС. Макар че от тях само 31 са по наказателни дела, които обикновено са във фокуса на общественото внимание, 61 са по граждански, търговски и административни дела.

От ИВСС дават примери, които могат да се окачествят единствено като фрапиращи. Сред наказателните производства, достойни за лекции по правно безумие, е дело за кражба на 7 рулона офсетова вестникарска хартия от 1996 г.

То е продължило впечатляващите 19 години, 6 месеца и 13 дни. При проверка на заявление от подсъдим е установено, че забавянето е обусловено главно от действията на органите на досъдебното производство, продължило 14 години, 2 месеца и 16 дни. Една от причините за забавянето е, че в хода на разследването е имало шестима наблюдаващи прокурори, които общо 9 пъти са постановявали връщане на делото на разследващите за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Делото, което е от района на столичното 6-о РПУ, е било в Следствена служба-Дружба, в Столичната следствена служба и къде ли още не.

Отделно от това казусът е върнат от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения, като на разследващите органи и на прокуратурата са били необходими 5 г. и 11 месеца да изпълнят указанията, дадени от съда, и да изпратят делото отново (става въпрос за "обикновена" кражба по чл. 195 от НК, дори не и за грабеж, б.а.).

14 години, 4 месеца и 5 дни е продължило дело за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство, впоследствие изоставено без надзор... Противозаконното отнемане дори и законът наказва много по-леко от "кражба" - когато някой просто го е взел, повозил се е и го е зарязал. Става въпрос за джип "Ланд Роувър".

Тук досъдебното производство е продължило 5 г., 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок – делото не е с висока фактическа и правна сложност.

"Извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове. Досъдебното производство 5 пъти е връщано от прокурора на разследващите органи за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но неизпълнeни задължителни указания", пишат от Инспектората.

Въззивната инстанция приема, че въпросното дело в първоинстанционния съд е проведено от незаконен състав и го връща за ново разглеждане от друг състав.

Пред новия съдебен състав делото е продължило 4 г., 9 месеца и 16 дни, като са проведени общо 18 открити съдебни заседания. През март 2015 г. то е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател и спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, което е удължило производството с още 3 г. и 7 месеца.

След емблематичните случаи е и този, при който дело за грабеж е продължило 15 г., 2 месеца и 26 дни. Тук досъдебното производство е продължило 4 г., 11 месеца и 13 дни, но пък явон е било толкова "качествено", че делото е връщано за допълнително разследване 14 пъти.

Единствено в началото са били дадени подробни указания какво следва да се извърши, а всяко следващо връщане повтаряло „да се изпълнят предходните указания”.

Сред основателните заявления по граждански дела с най-голяма продължителност е дело за реституция, продължило общо 23 г., 5 месеца и 20 дни.

Само първоинстанционното производство е продължило 13 г. и 3 месеца. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците.

За разглеждания период 1 октомври – 31 декември 2016 г. по информация на Министерството на правосъдието са сключени 72 споразумения по подадени 65 заявления. Общата изплатена сума за обезщетение е 117 660 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.